Zatvori
Električni automobil po kiši
Foto: Aidan Hancock / Unsplash
PoslovniPuls
20/06/2024

Pada prodaja električnih automobila u Europi

Prodaja novih električnih automobila u Europskoj uniji pala je za 12% u svibnju u odnosu na prethodnu godinu, predvođena padom od 30% na njemačkom tržištu, pokazali su podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Potražnja za EV-ovima u Europi pada posljednjih mjeseci, nakon što je snažno rasla nekoliko godina, dok je konkurencija u proizvodnji pristupačnijih modela porasla.

Kako bi zaštitila europske proizvođače automobila od priljeva jeftinih uvoznih električnih automobila, Europska komisija je prošlog tjedna najavila kako će uvesti privremene carine do 38,1% na električne automobile proizvedene u Kini. Odluka stupa na snagu početkom srpnja.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla prošlog je tjedna izjavio kako očekuje povećanje cijene svog Modela 3 proizvedenog u Kini kada mjere EU stupe na snagu. Tvrtka Elona Muska zabilježila je pad prodaje u EU od 34,2% u svibnju.

Elektrificirana vozila - potpuno električni modeli, plug-in hibridi i potpuni hibridi - činili su 48,9% svih novih registracija osobnih automobila u EU u svibnju, u odnosu na 46,2% godinu ranije.

Dok je tržišni udio potpuno električnih automobila pao na 12,5% s 13,8% u svibnju 2023., udio hibrida porastao je s 25% na gotovo 30%.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram