Zatvori
Fisker električni automobil
Foto: Fisker
PoslovniPuls
18/06/2024

Bankrotirao američki proizvođač električnih automobila Fisker

Američki proizvođač električnih automobila Fisker, podnio je zahtjev za zaštitu od bankrota (tzv. američko 'poglavlje 11') - a što predstavlja kulminaciju višemjesečnih problema sa SUV-om "Ocean", uključujući masovne opozive i desetak tužbi kupaca.

Tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji, koja je podnijela zahtjev za bankrot na sudu u Delawareu, pokušavala je postići dogovor s drugim proizvođačem automobila kao posljednji pokušaj spašavanja poduzeća, piše TechCrunch. Prema prijavi, tvrtka je procijenila svoju imovinu između 500 milijuna i milijardu dolara, dok su obveze bile između 100 milijuna i 500 milijuna dolara.

Fisker ima između 200 i 999 vjerovnika, uključujući SAP, Adobe, Salesforce i Ansys.

Lansiranje "Ocean" SUV-a donijelo je probleme od samog početka, s kupcima koji su prijavljivali niz softverskih i mehaničkih problema. Interno, tvrtka se borila s pružanjem korisničke podrške i čak praćenjem svog novca, prema ranijim izvještajima TechCruncha.

Fisker, koji je koristio ugovornog proizvođača Magna, na kraju je kupcima isporučio samo nekoliko tisuća vozila.

Fisker je pokušao restrukturirati poslovanje kroz nekoliko rundi otpuštanja i druge mjere smanjenja troškova. Također je promijenio svoj poslovni model. Ranije ove godine, Fisker se udaljio od izravne prodaje kupcima — sustava koji je popularizirao Tesla — i umjesto toga pokušao se udružiti s etabliranim trgovcima automobilima. Na kraju, ti napori nisu bili dovoljni da spase tvrtku.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram