Zatvori
BMW iX
Foto: BMW
PoslovniPuls
14/06/2024

Prvi čovjek BMW-a kritizirao carine na uvoz električnih automobila iz Kine

Europska komisija donijela je odluku o uvođenju kaznenih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, što je izazvalo oštre kritike iz Njemačke. Oliver Zipse, šef renomiranog proizvođača automobila BMW, upozorio je da bi takav potez mogao ozbiljno ugroziti europske interese i pokrenuti štetnu spiralu protekcionizma.

"Uvođenje carina je pogrešan put," izjavio je Zipse u srijedu. "Protektcionizam bi mogao rezultirati nizom uzvratnih mjera i trgovinskih barijera, što bi dovelo do izolacije, a ne koristi za europske kompanije."

BMW je jedan od proizvođača koji značajan dio svoje proizvodnje električnih vozila ostvaruje u Kini, uključujući modele BMW iX3 i Mini Cooper, koji se potom izvoze u Europsku uniju. Istovremeno, kompanija iz Njemačke izvozi modele serija 4, 6, 7, i7 i 8 u Kinu.

Zipse ističe da protekcionističke mjere ne pomažu europskim proizvođačima u natjecanju na globalnom tržištu. "Europska komisija time ne samo da šteti europskim kompanijama, već i europskim interesima u cjelini," dodao je.

Pozivi iz njemačke vlade također idu u smjeru pregovora s Pekingom kako bi se izbjegao potencijalni trgovinski sukob. Naime, Europski parlament je u izvješću iz listopada naveo da kineske tvrtke poput BYD-a, Nio-a i Xpeng-a trenutno izvoze relativno malo automobila u EU. Dvije trećine kineskog uvoza automobila u EU čine vozila koja su proizvedena u Kini, ali pod brendovima etabliranih kompanija iz EU i SAD-a.

Ova situacija dovodi do pitanja o stvarnom utjecaju kineskih automobila na europsko tržište i učinkovitosti carinskih mjera kao zaštitne strategije. Iz perspektive BMW-a, potrebna je strateška suradnja i otvoreni dijalog kako bi se našlo rješenje koje će omogućiti fair play na globalnoj sceni, umjesto da se poseže za mjerama koje mogu imati neželjene posljedice.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram