Zatvori
Vjetroelektrane
Foto: Luca Bravo / Unsplash
PoslovniPuls
07/06/2024

Njemačka sve veći dio električne energije dobiva iz obnovljivih izvora

Njemačka je postigla značajan napredak u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. U prvom kvartalu 2024. godine, udio zelene električne energije dosegao je rekordnih 58,4 posto od ukupno proizvedenih 121,5 milijardi kilovatsati, pokazuju podaci tamošnjeg Saveznog ureda za statistiku.

Ovo je najviši zabilježeni udio obnovljivih izvora otkako se prate podaci od 2018. godine. Energija vjetra se pokazala kao najvažniji izvor u prva tri mjeseca ove godine, kao i tijekom cijele prošle godine. Preliminarni podaci pokazuju da su vjetrenjače proizvele 38,5 posto ukupne električne energije u zemlji.

Iako je ugljen ostao drugi najveći izvor električne energije s udjelom od 23 posto, njegov udio u proizvodnji se značajno smanjuje. U prvom kvartalu 2024. godine, proizvodnja električne energije iz ugljena pala je za 11 milijardi kilovatsati ili 28,2 posto na godišnjoj razini. Općenito, proizvodnja električne energije iz konvencionalnih izvora smanjila se za 25,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je proizvodnja iz obnovljivih izvora porasla za 11,6 posto.

Ukupna proizvodnja električne energije u Njemačkoj u prvom tromjesečju 2024. godine bila je 7,5 posto manja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, prema preliminarnim podacima. Ovi rezultati naglašavaju posvećenost Njemačke prelasku na održive izvore energije i smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima.

Osim energije vjetra, značajan doprinos dolazi i od hidroelektrana, solarnih panela te biomase. Kombinacija ovih izvora omogućava Njemačkoj da se sve više oslanja na obnovljive izvore energije, smanjujući pritom emisiju štetnih plinova i utjecaj na okoliš.

Njemačka vlada postavila je ambiciozne ciljeve za budućnost, uključujući postizanje 80 posto udjela obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije do 2030. godine. Ulaganja u tehnologije za skladištenje energije, kao što su baterijski sustavi i pametne mreže, ključna su za postizanje ovih ciljeva i osiguranje stabilne opskrbe električnom energijom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram