Zatvori
Švedska zastava
Foto: CARTIST / Unsplash
PoslovniPuls
03/06/2024

Microsoft najavio novo veliko ulaganje u AI infrastrukturu na europskom kontinentu

Američki tehnološki div Microsoft najavio je u ponedjeljak investiciju od 33,7 milijardi švedskih kruna (oko 2,9 milijardi eura) u proširenje svoje infrastrukture za poslovanje u oblaku i umjetnu inteligenciju u Švedskoj.

Rastuća popularnost generativne umjetne inteligencije (AI) povećala je potražnju za uslugama u oblaku, zbog čega tehnološke kompanije poput Microsofta i Amazon Web Servicesa (AWS) najavljuju značajna ulaganja u izgradnju podatkovnih centara širom Europe.

Microsoft je u studenom najavio ulaganja u podatkovne centre u Velikoj Britaniji, a u veljači su izložili planove za Njemačku i Španjolsku.

"To nije sve, ali vjerojatno ćemo više otkriti na jesen", izjavio je predsjednik Microsofta Brad Smith.

Kompanija planira instalirati 20 tisuća naprednih grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u podatkovne centre u švedskim gradovima Sandvikenu, Gavelu i Staffanstorpu, koje će nabaviti od Nvidije, a potencijalno kasnije i od AMD-a.

"Na kraju bismo mogli koristiti i vlastite čipove", dodao je čelnik Microsofta.

Američka kompanija teži poticanju primjene umjetne inteligencije u nordijskim zemljama. Planiraju provoditi edukacijske programe u organizacijama, školama, sveučilištima i drugim javnim institucijama i dijelovima društva u Švedskoj tijekom sljedeće tri godine.

Ističu da također investiraju u obnovljive izvore energije, osiguravši gotovo 1000 megavata "zelene" energije u Švedskoj.

"AI je tehnološka transformacija koju treba gledati kao multiplikator ili katalizator. To je dio strategije za budućnost u kojoj, nakon uspješne borbe s inflacijom, trebamo ući u novu fazu, fazu ulaganja", izjavio je švedski premijer Ulf Kristersson.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram