Zatvori
Zagreb crno bijelo
Foto: Mihael Lazar / Unsplash
PoslovniPuls
28/05/2024

Evo kako se kreću cijene nekretnina u pojedinim zagrebačkim kvartovima

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je cijena stanova u Zagrebu tijekom ožujka u većini kvartova zabilježila porast mjesečnih vrijednosti. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova porasla je za 0,5 posto, dosegnuvši 3022 eura po kvadratu.

Dok većina dijelova grada bilježi porast vrijednosti, Sesvete i istočni dio Novog Zagreba bilježe pad. Sesvete su ostale među najjeftinijim dijelovima Zagreba s prosječnom cijenom od 2.277 eura po kvadratu, što predstavlja pad od 0,5 posto. Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, Novi Zagreb bilježi različite trendove: zapadni dio ima cijenu od 2.685 eura uz blagi porast od 0,1 posto, dok je na istočnom dijelu prosječna tražena cijena pala za 2 posto i spustila se na 2.738 eura po kvadratu.

Brezovica je tijekom ožujka zadržala stabilnu cijenu od 2.800 eura po kvadratu. S druge strane, Gornja Dubrava, s cijenom kvadrata od 2.788 eura i Maksimir s 3.376 eura, bilježe porast od 1 posto. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su Stenjevec i Gornji Grad – Medveščak također zabilježili mjesečni porast oglašavanih cijena, od 1,8 posto, odnosno 1,9 posto, te sada iznose 3.044 eura i 3.252 eura po kvadratu.

Podsused – Vrapče, bilježi značajan porast od 3,6 posto, s prosječnom cijenom od 2.824 eura po kvadratu. Črnomerec slijedi s porastom od 3,5 posto i prosječnom oglašavanom cijenom od 2.989 eura. Podsljeme bilježi mjesečni porast od 2,7 posto, dosegnuvši cijenu od 2.941 eura po kvadratu. Pešćenica – Žitnjak bilježi porast od 2,9 posto, s cijenom od 3.466 eura po kvadratu.

Donji Grad i Trnje zabilježili su porast od 1,1 posto odnosno 2,5 posto, s prosječnim cijenama od 3.383 eura i 3.500 eura po kvadratu. Donja Dubrava bilježi povećanje od 0,9 posto, dostigavši 3.036 eura po kvadratu. Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, Trešnjevka – sjever bilježi mjesečni porast od 0,7 posto, dok je prosječna tražena cijena tamošnjih kvadrata iznosila 3.308 eura. Trešnjevka – jug zadržava najviše cijene među navedenim dijelovima Zagreba, s prosječnom oglašavanom cijenom kvadrata od 3.622 eura i porastom od 3,8 posto.

„Zagreb je ekonomsko i kulturno središte Hrvatske, te nudi brojne poslovne prilike, kvalitetne obrazovne institucije, bogat kulturni život, kao i razvijenu infrastrukturu – sve ovo čini ga najtraženijim gradom za kupnju nekretnina. Njegova sigurnost, stabilno tržište nekretnina i atraktivnost kao turističke destinacije dodatno pridonose visokoj potražnji za stanovima“, rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com.

Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, najveća potražnja za zagrebačkim stanovima tijekom ožujka je zabilježena na području Trešnjevke, Donjeg Grada i Maksimira, koji se ujedno nalaze među najskupljim zagrebački kvartovima.

Matijević kaže kako je rast cijena u popularnim gradskim četvrtima potaknut velikom potražnjom, a ujedno i ograničenom ponudom nekretnina. Napori u urbanom razvoju i modernizaciji, poput izgradnje novih stambenih i poslovnih objekata, unapređenja prometne povezanosti te ulaganja u javne sadržaje, mogu učiniti neke gradske četvrti privlačnijima i konkurentnijima u odnosu na tradicionalna središnja područja, što se odražava i na cijene nekretnina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram