Zatvori
Donald Trump
Foto: The White House / WIkimedia Commons
PoslovniPuls
27/05/2024

Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima mogla bi "slomiti" američko tržište obveznica

Donald Trump bi pobjedom na predsjedničkim izborima donio loše vijesti za tržišta obveznica, rekao je poznati američki ulagač poznat i kao "kralj obveznica", Bill Gross.

Trump kao predsjednik dodatno bi produbio fiskalne deficite SAD-a, što bi štetilo obveznicama, rekao je milijarder investitor i suosnivač PIMCO-a u intervjuu za Financial Times.

"Trump je od kandidata skloniji padu tržišta jednostavno zato što njegovi programi zagovaraju nastavak smanjenja poreza i skuplje stvari", rekao je Gross.

Napomenuo je kako je i administracija Joe-a Bidena odgovorna za trilijune dolara deficita, ali je rekao da bi "Trumpov izbor bio disruptivniji."

Ranije ovog mjeseca, Gross je napisao bilješku o američkom fiskalnom deficitu. Rekao je kako je deficit, koji je uglavnom potaknut masovnim izdavanjem državnih obveznica, sada nužan za pokretanje ekonomije naprijed, što stvara pritisak na rast prinosa obveznica.

Eksplodirajući američki deficit udaljio je Grossa od njegove poznate strategije ulaganja u obveznice. U svojoj nedavnoj izjavio je rekao kako je "ukupni povrat mrtav." Rekao je Financial Timesu da se sada fokusira na ulaganja u naftne i plinske cjevovode te dionice duhanskih kompanija.

Grossovi komentari dolaze samo nekoliko mjeseci prije nego što će Amerikanci izaći na izbore u studenom kako bi odlučili između dva kandidata. Trump, bivši predsjednik i republikanski kandidat, čeka presudu porote u dugom i medijski popraćenom kaznenom suđenju za podmićivanje zvijezde filmova za odrasle, Stormy Daniels. Trump bi tako mogao postati prvi američki predsjednik osuđen za zločin.

Dva vodeća kandidata za izbor novog američkog predsjednika predložila su izrazito različite porezne planove, koji utječu na fiskalni deficit, prenosi Business Insider.

Bidenov porezni plan najavljuje povećanje stope poreza na dobit korporacija s 21% na 28%, a minimalnu stopu poreza na dobit korporacija s 15% na 21%, prema podacima Bijele kuće.

Trumpov Zakon o poreznim rezovima i radnim mjestima iz 2017. godine uspostavio je stopu poreza na dobit korporacija od 21% — smanjenje s 35%. Trump je rekao kako će, ako bude ponovno izabran, zadržati tu poreznu stopu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram