Zatvori
Radnici u Hrvatskoj - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
27/05/2024

Stranci i umirovljenici i dalje popunjavaju "rupe" na hrvatskom tržištu rada

Stopa registrirane nezaposlenosti spustila se sa 6,2% u ožujku na 5,6% u travnju 2024.

U skladu je to s mjesečnim padom registriranih nezaposlenih osoba (relativno snažnih -9,4% u skladu s intenziviranjem sezonskog zapošljavanja) uz minimalan pad aktivnog stanovništva (-0,1% u odnosu na ožujak). Aktivno stanovništvo brojilo je na kraju travnja 1.753.752 osobe, dok je broj registriranih nezaposlenih iznosio 98.820 osoba.

Na godišnjoj razini, u odnosu na travanj 2023. godine, registrirana stopa nezaposlenosti niža je za pola postotna boda. Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je godišnjeg pada broja registriranih nezaposlenih (-6,2%) uz rast broja aktivnog stanovništva (+0,8% godišnje).

S druge strane, prema privremenim podacima DZS-a o kretanju zaposlenosti, broj zaposlenih iznosio je u travnju 1.654.932 osobe, što je povećanje za 1,2% na godišnjoj razini. Od toga se 1.427.755 osoba ili 86,3% odnosilo na zaposlene u pravnim osobama, 209.044 osobe ili 12,6% na zaposlene u obrtu i slobodnim profesijama i 18.133 osobe ili 1,1% na osiguranike poljoprivrednike.

Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u (od kategorija sa značajnijim udjelom), u travnju je najsnažniji rast na mjesečnoj razini zabilježen, očekivano, u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+4,9%), a slijede Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+0,8%). Najveći pad evidentiran je u Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (-4,0%).

Najsnažnija godišnja stopa rasta zabilježena je u Građevinarstvu (+4,5%), a slijede Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te Poslovanje nekretninama (obje po +4,1%). U suprotnom smjeru ponajviše su djelovale Ostale usluže djelatnosti (-7,2%), Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (-5,4%, kao posljedica konsolidacije i strukturnih promjena u djelatnosti) te Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje (-3,2%).

"Tržište rada u 2024. ostaje snažno, obilježeno rastom zaposlenosti, godišnjim padom broja nezaposlenih i sve većim udjelom stranih radnika i umirovljenika koji su iskoristili mogućnost povratka u radno aktivno stanovništvo. Predviđamo nastavak pada stope nezaposlenosti i u ovoj godini iako umjerenijom dinamikom (za 0,1-0,2 pb). Rast zaposlenih bi, prema našim očekivanjima, najvećim dijelom mogao biti realiziran zapošljavanjem upravo stranih radnika", stoji u zaključku komentara RBA analitičara kojeg potpisuje Petar Bejuk.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram