Zatvori
Taylor Swift
Foto: PRESS
PoslovniPuls
27/05/2024

Europsko gospodarstvo uskoro će osjetiti "efekt Taylor Swift"

Taylor Swift, globalna pop senzacija, već godinama dominira glazbenom industrijom, a svojim mega turnejama podiže buru. Njezina The Eras Tour najveća je turneja svih vremena po gotovo svim mjerilima. S više od milijardu američkih dolara prihoda u 2023. godini i istim očekivanjima ove godine, takav utjecaj na gospodarstvo doveo je do razvoja fenomena poznatog kao Swiftonomics. 9. svibnja u Parizu započela je dugo očekivana europska turneja, a analitičari Freedom24 analizirali su potencijalne prilike za tvrtke, te učinke na svjetska gospodarstva, navodi se u priopćenju.

Razumijevanje pojma Swiftonomics

Swiftonomics, pojam skovan za opisivanje ekonomskog utjecaja turneja Taylor Swift, postao je predmetom divljenja i promatranja posljednjih godina. Turneja Eras započela je u ožujku 2023. i traje sve do studenog 2024. godine. Učinci, iako su najvidljiviji u zemljama s manjim gospodarstvima, privlače pozornost diljem svijeta i čine ju jednom od najprofitabilnijih. Određeni analitičari su otišli toliko daleko da su ekonomski učinak njezinih koncerata usporedili s ekonomskim utjecajem Super Bowla.

Iako se priča kako određene turneje mogu značajno utjecati na gospodarstvo, brojke nisu dovoljno velike da bi napravile razliku u smislu gospodarskog rasta, ali ilustriraju određenu sklonost potrošnji. Ljudi su još uvijek voljni trošiti novac na dobra i usluge koje trebaju, a to se posebno odnosi na uslužni sektor, gdje zbog smanjene potražnje nakon pandemije potrošači troše novac na iskustva i putovanja.

The Eras Tour u SAD-u i Aziji

Kako bi se predvidio potencijalni utjecaj europske turneje, važno je ispitati obrasce i trendove uočene tijekom prošlih turneja Taylor Swift. U SAD-u, njezina turneja stvorila je nevjerojatnih 5 milijardi dolara potrošnje, od čega se velik dio pripisuje prodaji na malo. U isto vrijeme, U. S. Travel Association rekla je da je brojka bliža 10 milijardi dolara ako se uzme u obzir neizravna potrošnja onih koji nisu bili na koncertima, ali su sudjelovali u potrošnji na događajima.

U Aziji, gdje su Singapur, Japan i Australija ugostili „Swiftiese“, bilo je lokaliziranih učinaka. U Singapuru priljev posjetitelja koncerata potaknuo je maloprodaju i rast BDP-a. Tijekom kratkog posjeta Taylor Swift Japanu, došlo je do lokalnog rasta u određenim sektorima kao što su stanovanje i transport. Njezin posjet Tokiju donio je milijune dolara japanskom gospodarstvu (najviše transportu i smještajnim objektima), a značajan gospodarski poticaj dobio je i Mexico Cityj. Air New Zealand izvijestio je o povećanoj potražnji za letovima prema Australiji, dok je kanadski premijer Justin Trudeau zamolio za održavanje koncerata u Kanadi.

Europska očekivanja: utjecaj na različite sektore

Ulagači će definitivno vidjeti dolazak Taylor Swift kao priliku za uložiti u različite sektore. U većim europskim gospodarstvima, poput Ujedinjenog Kraljevstva i eurozone, ukupni makroekonomski učinak može biti ograničen. Međutim, lokalni učinci mogu se pojaviti u manjim gospodarstvima kao što su Irska, Nizozemska i Austrija. Ti bi se učinci mogli očitovati u sektorima kao što su ugostiteljstvo, promet i maloprodaja.

Hoteli, restorani, usluge prijevoza i lokalne atrakcije mogu očekivati ​​velik broj obožavatelja koji posjećuju koncerte, što će vjerojatno rezultirati povećanjem prihoda. Isto tako se očekuje porast prodaje odjeće i suvenira s likom Taylor Swift, kako na koncertnim prostorima tako i online, a trgovci na malo i platforme za e-trgovinu vjerojatno će doživjeti povećanu potražnju.

Industrija zabave i promotori bi također trebali iskusiti pozitivne efekte njenih nastupa, dok će streaming platforme zasigurno imati koristi od većeg angažmana korisnika i povećane prodaje, zaključuje se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram