Zatvori
PoslovniPuls
24/05/2024

Hrvatska kućanstva imaju kredite ukupne vrijednosti 22,3 mlrd. eura

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja 22,3 mlrd. eura, prenose RBA analitičari.

U odnosu na isto razdoblje 2023. godine, na osnovi stanja, rast promatranih kredita iznosio je na 10,7% (+2,2 mlrd. eura), isto kao i u veljači, što je za 1,3 postotnih bodova više u odnosu na godišnju promjenu na kraju 2023. Ubrzanje godišnjeg rasta kredita plasiranih kućanstvima trajalo je neprekidno od veljače 2023., a potaknuto je najprije od strane rasta stambenih kredita uslijed zadnjeg kruga državnih subvencija, da bi se nastavilo intenziviranjem rasta gotovinskih nenamjenskih kredita. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast ukupnih kredita kućanstvima za 229,7 mil. eura ili 1,0%. Najsnažniji je to mjesečni rast od srpnja prošle godine.

Na osnovi stanja, stambeni krediti s iznosom od gotovo 11,1 mlrd. eura na kraju ožujka činili su 49,7% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 10,8% (+0,6% u odnosu na veljaču, treći mjesec zaredom ista dinamika mjesečnog rasta). Dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta pridonose mjesečne promjene tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci prošle godine kada su iste bile pod utjecajem posljednjeg kruga državnih subvencija.

Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su 8,3 mlrd. eura ili 37,2% ukupnih kredita, najviše od travnja 2022. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka 2023. godine na godišnjoj razini, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021. U ožujku je ostvaren rast u odnosu na ožujak 2023. iznosio 12,6%. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,6% (+127,9 mil. eura), najviše od ožujka 2019. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima.

Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 787,4 mil. eura (3,5% ukupnih kredita), bilježila su pad na godišnjoj razini od kraja 2022. Nakon skromnog godišnjeg rasta u siječnju i veljači, u ožujku je ponovno zabilježen pad, za 1,6%. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,4%.

Krediti po kreditnim karticama (1,8% ukupnih kredita) iznosili su na osnovi stanja 399 mil. eura (+0,9% na mjesečnoj razini), a u ožujku je godišnja stopa rasta iznosila 2,4%.

Prema posljednjim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kreditne iznosila je u ožujku 6,0%, što je u odnosu na razdoblje prije početka zaoštravanja monetarne politike više za 70 baznih bodova. Istovremeno je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite iznosila 3,9%, što je za otprilike 160 baznih bodova više u odnosu na lipanj 2022.

"Međutim, mjesečne promjene sugeriraju da su kamatne stope na promatrane kredite dosegnule vrhunac početkom godine s obzirom na to da su u odnosu na veljaču kamatne stope na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite niže za 20 baznih bodova, dok su na stambene kredite ostale gotovo nepromijenjene (-1bb)", komentiraju RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram