Zatvori
Klaus Schwab
Foto: Wikimedia Commons / Remy Steinegger
PoslovniPuls
22/05/2024

Legendarni osnivač Svjetskog ekonomskog foruma najavio povlačenje

Svjetski ekonomski forum (WEF) potvrdio je kako se osnivač Klaus Schwab povlači iz svakodnevnog upravljanja organizacijom na čijem je čelu proveo više od 50 godina. Prema WEF-u, ovaj potez dio je višegodišnje strategije za promjenu upravljačke strukture, prebacivanjem upravljanja na predsjednika i upravni odbor. Trenutni predsjednik WEF-a je Børge Brende.

WEF nije otkrio tko će naslijediti Schwaba i postati lice njegovog elitnog godišnjeg sastanka u Davosu u Švicarskoj.

“Od 2015. Svjetski ekonomski forum transformirao se iz platforme za okupljanje u vodeću globalnu instituciju za javno-privatnu suradnju”, rekao je WEF u izjavi za CNBC.

Iz WEF-a su potvrdili kako će Schwab prijeći na mjesto predsjednika upravnog odbora. Odbor će biti organiziran oko četiri strateška odbora "kako bi se dodatno ojačao učinak rada".

WEF je rekao kako će promjena vodstva biti dovršena prije sljedećeg okupljanja u Davosu u siječnju 2025.

Schwab, njemački inženjer i ekonomist, osnovao je WEF 1971. godine, tada poznat kao Europski menadžment forum, u početku je zamišljen kao mjesto za okupljanje europskih poslovnih čelnika i vladinih dužnosnika radi rasprave o jačanju njihove konkurentnosti u odnosu na SAD.

Tijekom godina, godišnje okupljanje u Davosu postalo je događaj koji globalna elita mora posjetiti. Cilj mu je okupiti svjetske vođe i poslovne čelnike kako bi se pozabavili važnim ekonomskim i društvenim pitanjima. Ključni sastanci na događaju uključivali su prve ministarske razgovore između Sjeverne i Južne Koreje i pokretanje kampanja kao što je Globalna zdravstvena inicijativa za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Međutim, WEF se suočava i s kritikama zbog neuspjeha u zastupanju manjinskih pitanja i postizanju napretka u globalnim pitanjima kao što su klimatske promjene i nejednakost bogatstva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram