Zatvori
Produkcija glazba
Foto: Techivation / Unsplash
PoslovniPuls
20/05/2024

Sony Music upozorio AI kompanije: Ne trenirajte svoje modele na našoj glazbi

Sony Music Group poslala je pisma na adrese više od 700 tehnoloških tvrtki i glazbenih streaming servisa upozoravajući ih da ne koriste njihovu glazbu za treniranje umjetne inteligencije bez izričitog dopuštenja.

Sony Music je istaknuo kako, unatoč priznavanju "značajnog potencijala" umjetne inteligencije, "neovlaštena uporaba SMG sadržaja u treniranju, razvoju ili komercijalizaciji AI sustava" uskraćuje njima i njihovim umjetnicima kontrolu i "odgovarajuću naknadu."

Portfelj umjetnika Sony Musica uključuje brojne poznate izvođače poput Harryja Stylesa, Beyoncé, Adele i Celine Dion.

Tvrtka nastoji zaštititi svoja intelektualna prava, koja uključuju audio i audiovizualne snimke, naslovnice albuma, metapodatke, tekstove pjesama i još mnogo toga. Sony Music nije otkrio kojim tvrtkama šalje pisma, prenosi TechCrunch.

"Podržavamo umjetnike i tekstopisce da preuzmu vodstvo u prihvaćanju novih tehnologija u podršci svojoj umjetnosti", navodi Sony Music u izjavi. "Evolucije u tehnologiji često su mijenjale tijek kreativnih industrija. AI će vjerojatno nastaviti taj dugogodišnji trend. Međutim, ta inovacija mora osigurati da se prava tekstopisaca i izvođača, uključujući autorska prava, poštuju."

Pismo traži od primatelja da navedu koje su pjesme Sony Musica korištene za treniranje AI sustava, kako su pjesmama pristupili, koliko je kopija napravljeno i postoje li još uvijek kopije, te zašto su kopije uopće postojale.

Sony Music je primateljima pisma dao rok za odgovor, napominjući da će u protivnom provoditi svoja autorska prava "u najvećoj mjeri dopuštenoj primjenjivim zakonom u svim jurisdikcijama."

Ovaj potez dolazi u trenutku kada kršenje autorskih prava postaje značajan problem, jer su streaming servisi poput Spotifyja preplavljeni glazbom generiranom pomoću umjetne inteligencije. Čak se i umjetnici upuštaju u eksperimente s AI-jem, kao što je Drake , koji se suočio sa žestokim kritikama nakon što je ranije ovog mjeseca koristio deepfake tehnologiju za repliciranje glasa preminulog repera Tupaca.

Prošlog mjeseca, kalifornijski demokratski zastupnik Adam Schiff predstavio je novi zakon u Zastupničkom domu SAD-a koji bi, ako bude usvojen, prisilio AI tvrtke da otkriju koje su zaštićene pjesme koristile za treniranje svojih AI modela.

U ožujku je Tennessee postao prva američka država koja je zaštitila umjetnike od AI-a nakon što je guverner Bill Lee potpisao Zakon o osiguravanju sigurnosti sličnosti glasa i slike (tzv. ELVIS Act).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram