Zatvori
Klarna
Foto: Klarna
PoslovniPuls
16/05/2024

POTVRĐENO: Švedska Klarna priprema IPO

Klarna Bank AB je spremna za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) nakon globalne ekspanzije i širenja na tržište SAD-a, koje je sada najveće tržište po prihodima za ovu švedsku tvrtku koja kupcima omogućuje odgođeno plaćenje na rate, izjavio je glavni izvršni direktor kompanije Sebastian Siemiatkowski.

"Definitivno smo spremni," rekao je Siemiatkowski u utorak u intervjuu za Bloomberg Television. Na pitanje može li do IPO-a doći čak i prije prvog tromjesečja sljedeće godine, odgovorio je: "Sve je moguće."

Švedska fintech tvrtka — koja je nekoć bila najvredniji startup u Europi — napreduje s planovima za potencijalnu kotaciju svojih dionica u SAD-u, a za koju se očekuje da će biti jedna od najvećih inicijalnih javnih ponuda dionica ove godine. Tvrtka je bila u razgovorima sa zainteresiranim investicijskim bankama, izvijestio je Bloomberg još u veljači.

Ti razgovori se nastavljaju, rekao je Siemiatkowski tijekom odvojenog intervjua u New Yorku, gdje je potvrdio kako se sastaje s bankama da bi razgovarali o IPO-u. Klarna se naginje prema kotaciji u SAD-u, rekao je. Klarna je osnovala novu holding kompaniju sa sjedištem u Velikoj Britaniji što joj daje fleksibilnost u pogledu izlaska na burzu, rekao je glavni izvršni direktor.

"Željeli smo se predstaviti kao globalna tvrtka — to je značilo uspjeh u SAD-u, kako u prepoznatljivosti, tako i u profitabilnosti," rekao je Siemiatkowski za Bloomberg TV. "S gotovo 40 milijuna korisnika u SAD-u i profitabilnim poslovanjem – kriteriji za IPO su ispunjeni."

Sky News je u utorak izvijestio da Karna planira IPO u New Yorku početkom sljedeće godine, procjenjujući vrijednost tvrtke na čak 20 milijardi dolara.

Osnovana 2005. godine, Klarna nudi kredit za oko 150 milijuna kupaca širom svijeta koji žele raspodijeliti troškove online kupnji na više rata. Prema podacima tvrtke, 96% Klarna kupaca u SAD-u platilo je svoje račune prije roka ili na vrijeme u 2023. godini.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram