Zatvori
Punjač električni automobil
Foto: Eren Goldman / Unsplash
PoslovniPuls
14/05/2024

Značajan rast globalne potražnje za električnim i hibridnim automobilima

Prodaja električnih vozila značajno je porasla ove godine, vođena rastom u Kini i posebno izraženom potražnjom za hibridnim vozilima, navodi se u izvješću Counterpoint Researcha.

Prema izvješću objavljenom u ponedjeljak, globalna prodaja električnih vozila, koja uključuje vozila s potpuno baterijskim pogonom (BEV) i hibride, porasla je za 18% u prvom tromjesečju 2024. u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Prodaja hibridnih vozila, koja kombiniraju električne motore i motore s unutarnjim izgaranjem, daleko je nadmašila prodaju vozila s potpuno baterijskim pogonom, s rastom od 46% na godišnjoj razini. Nasuprot tome, prodaja BEV-ova porasla je za 7%.

"Niži početni troškovi hibrida u usporedbi s baterijskim električnim vozilima i mogućnost korištenja goriva, koja uklanja zabrinutost zbog dometa, ključni su razlozi visoke potražnje za hibridima," rekao je Abhik Mukherjee, istraživački analitičar u Counterpointu.

Podaci se podudaraju s nedavnim izvješćima koja sugeriraju da je usvajanje hibrida sada veće od usvajanja potpuno električnih vozila zbog zabrinutosti oko njihove prodajne vrijednosti i mogućnosti da trenutna BEV tehnologija brzo zastari.

"Kupnja hibrida srednje cijene je racionalniji izbor za potrošače jer su njihove cijene usporedive ili niže od većine električnih vozila," navodi se u izvješću.

Kineske tvrtke posebno su profitirale od povećane potražnje za električnim vozilima, posebno one koje prodaju i BEV-ove i hibride.

Prema Counterpointu, prodaja električnih vozila u Kini skočila je 28% u prvom tromjesečju 2023., zahvaljujući konkuretnom tržištu i obaranju prodajnih cijena automobila.

Najveći kineski proizvođač električnih vozila, BYD, zabilježio je porast prodaje hibridnih vozila od 7% u prva tri mjeseca ove godine, a slijede ga Geely Holdings i Li Auto.

Prodaja električnih vozila u Sjedinjenim Državama bila je druga najveća u svijetu, a tek onda slijedi Europa. Međutim, dok je ukupna prodaja električnih vozila u SAD-u porasla za 2%, prodaja BEV-ova pala je za 3% u kvartalu.

Tesla, vodeći američki proizvođač električnih vozila, koji proizvodi samo BEV-ove, zabilježio je pad prodaje od 9% na godišnjoj razini u prvom kvartalu. Ipak, Tesla je zadržala vodeću poziciju u globalnoj prodaji BEV-ova u prvom tromjesečju 2024., s tržišnim udjelom od 19%. BYD i Volkswagen imali su 15% odnosno 6% udjela.

Od tri najveća proizvođača BEV-ova, samo je BYD zabilježio rast, s povećanjem prodaje od 13%, dok su prodaje Tesle i Volkswagena pale za 9% odnosno 4%, navodi se u izvješću.

Snažna izvedba BYD-a dolazi kao rezultat agresivne globalne ekspanzije. Prema izvješću, tvrtka je u prošlom tromjesečju izvezla gotovo 100.000 električnih vozila, što predstavlja rast od 152% u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zahvaljujući isporukama u jugoistočnu Aziju.

Liz Lee, pomoćnica direktora u Counterpointu, istaknula je da izvanredan izvoz BYD-a naglašava rastuću globalnu potražnju za električnim vozilima, uključujući hibride, te da je tržište "spremno za značajan rast."

"Također se naziru znakovi usporavanja i godišnji rast bi mogao pasti ispod 20%," dodala je, napominjući da se tvrtke poput Tesle suočavaju s padom interesa za BEV-ove.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram