Zatvori
Euro novac
Foto: Willfried Wende / Unsplash
PoslovniPuls
14/05/2024

RBA analitičari: Ukupni depoziti premašili 56 milijardi eura

Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju ožujka 56,1 mlrd. eura.

Na godišnjoj razini, rast ukupnih depozita ubrzao je s 3,5% u veljači na 5,1% u ožujku. Na mjesečnoj razini ukupni depoziti ostali su gotovo nepromijenjeni.

Prema strukturi depozita, prekonoćni depoziti činili su u ožujku 70,0% ukupnih, odnosno iznosili su 39,3 mlrd. eura (-1,8% mjesečno odnosno -4,5% godišnje). Na godišnjoj razini zabilježeno je šesto zaredom smanjenje ove kategorije. S druge strane, s iznosom od 16,8 mlrd. eura, oročeni depoziti činili su 30% ukupnih, najviše od siječnja 2021. Deveti je to zaredom mjesečni rast oročenih depozita u ukupnim depozitima, a u ožujku na mjesečnoj razini rast je iznosio 4,6%. Oročeni depoziti porasli su na godišnjoj razini za snažnih 37,4%. Pozitivne promjene promatrane kategorije na godišnjoj razini traju od ožujka 2023, prenose RBA analitičari.

"Promatrano po sektorima, ukupni depoziti kućanstava iznosili su gotovo 37 mlrd. eura ili 66% ukupnih depozita. Rast promatranih depozita ubrzao je s 1,6% godišnje u veljači na 1,8% godišnje u ožujku. Usporavanje godišnjeg rasta krajem 2023. godine bila je posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na to da je u istom razdoblju godinu dana ranije došlo do zamjetnog povećanja stanja na transakcijskim računima povodom približavanja uvođenja eura. Od ukupnih depozita kućanstava, na prekonoćne depozite odnosilo se 26,3 mlrd. eura (gotovo 3/4 ukupnih), što predstavlja pad za 3,0% godišnje i za 0,4% mjesečno. Oročeni depoziti kućanstava iznosili su 10,7 mlrd. eura, a u odnosu na ožujak 2023. godine zabilježili su rast za 20,4%, dok su u odnosu na veljaču 2024. porasli za 1,3%. Stoga je uočljiv postupan rast udjela oročenih depozita kućanstava u ukupnim, što je posljedica rasta pasivnih kamatnih stopa na depozite", stoji u priopćenju RBA analitičara.

S druge strane, ukupni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 15,7 mlrd. eura ili 28,0% ukupnih depozita. Od toga se 11,1 mlrd. odnosilo na prekonoćne depozite, što je jednako smanjenju za 6,7% na godišnjoj razini i za 3,1% u odnosu na veljaču. Oročeni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 4,7 mlrd. eura, što je na mjesečnoj razini više za 13,5%. U odnosu na ožujak 2023. oročeni depoziti nefinancijskih društava porasli su za 77%. Zamjetan godišnji rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća također je odraz viših kamatnih stopa na depozite poduzeća.

"Prema posljednjim dostupnim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put oročene depozite stanovništva iznosila je u veljači 2,2%, dok je prosječna kamatna stopa na oročene depozite poduzeća iznosila 3,2%. Pritom su za stanovništvo kraća dospijeća atraktivnija s obzirom na povećanje kamatnih stopa na kraća, a smanjenje na duža dospijeća od strane banaka uslijed očekivanja o snižavanju referentnih kamatnih stopa. Središnja banka naglasila je da je primjetno usporavanje dinamike premještanja depozita građana u potrazi za višim prinosima, što je također djelovalo u smjeru mjesečnog smanjenja kamatnih stopa na nove depozite", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram