Zatvori
Euro novčanik
Foto: Bermix Studio / Unsplash
PoslovniPuls
22/04/2024

Prosječna neto plaća početkom godine viša za 12,8 posto u odnosu na 2023.

Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini, prenose RBA analitičari.

Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.248 eura, bila je nominalno viša za 12,8% u odnosu na veljaču 2023. godine. Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 12,4%, a iznosila je 1.710 eura.

Realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini traje neprekidno od početka prošle godine, a neto plaće od ožujka 2023. Prosječna neto plaća viša je realno za 8,4% u odnosu na veljaču 2023. godine dok je bruto plaća realno viša za 8,0% godišnje.

U veljači je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u djelatnosti Proizvodnji odjeće, u iznosu od 837 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 2.823 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u veljači 1.044 eura (+13,8% godišnje i -1,4% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je 1.400 eura.

"Nastavak rasta nominalnih i realnih plaća pogoduje jačanju kupovne moći kućanstava. U uvjetima snažnog tržišta rada te intenzivnog i ustrajnog rasta potrošačkih cijena od kraja 2021. očekivan je bio u pritisak na rast plaća. Kroz rast dohodovnih očekivanja potiče se i potražnja u gospodarstvu te posljedično i rast gospodarstva kroz komponentu osobne potrošnje. Navedeno se primjećuje i u snažnijoj potražnji za potrošačkim kreditima. S druge strane, kontinuiran rast troškova rada usporava proces dezinflacije. Očekujemo da će se tijekom ove godine, uz jenjavanje inflatornih pritisaka, realni rast plaća zadržati na prošlogodišnjim razinama", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram