Zatvori
Samsung zgrada
Foto: Babak Habibi / Unsplash
PoslovniPuls
19/04/2024

Samsung uvodi šestodnevni radni tjedan

I dok neke kompanije prelaze na četverodnevni radni tjedan - potpuno drugo promišljanje u korejskom divu Samsung, koji je svojim izvršnim direktorima naložio da rade šest dana u tjednu u želji što bržeg preokreta lošijih poslovnih rezultata.

Pozivajući se na službene izvore unutar tvrtke, Korea Economic Daily (KED) izvještava kako visoki dužnosnici u proizvodnji i prodaji u Samsungovim podružnicama moraju raditi ili subotom ili nedjeljom nakon njihovog uobičajenog petodnevnog rasporeda, pri čemu neki počinju već ovaj tjedan. Izvršni direktori u tri Samsungove jedinice — Samsung C&T Corp., Samsung Heavy Industries Co. i Samsung E&A Co. — dobrovoljno su počeli raditi šest dana u tjednu još početkom ove godine.

"Imajući u vidu da su rezultati naših glavnih jedinica, uključujući Samsung Electronics Co., bili ispod očekivanja u 2023. godini, uvođenjem šestodnevnog radnog tjedna za izvršne direktore želimo unijeti osjećaj krize i uložiti maksimalne napore kako bismo prevladali ovu krizu", rekao je jedan izvršni direktor Samsunga za KED..

Samsung se već neko vrijeme bori s prilagodbom turbulentnom globalnom poslovnom okruženju, posebno s obzirom na geopolitičku nesigurnost oko ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, izvijestio je KED.

Mandat Samsunga za šestodnevni rad stoji u suprotnosti s rastućim globalnim pokretom za promjenom standardnog radnog tjedna — čineći ga kraćim, a ne dužim. U zemljama poput Islanda, Belgije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, vlade provode pilot-projekte i provode četverodnevne rasporede. U Sjedinjenim Američkim Državama, prijedlog zakona o nacionalnom četverodnevnom radnom tjednu stigao je u Senat prošlog mjeseca. I širom svijeta, radničke grupe potiču na učvršćivanje pokreta za četverodnevni rad.

Benefiti su također dokazani. Prošle godine, nakon što je 61 britanska tvrtka isprobala četverodnevni radni tjedan, 92% organizacija reklo je kako će nastaviti s tom praksom; jer, pokazalo se, osim fizičkih i mentalnih zdravstvenih koristi za radnike, prihodi tvrtki su porasli, a neopravdane manjkavosti nisu zabilježene.

U međuvremenu, Samsungova operativna dobit u četvrtom kvartalu pala je za gotovo 35% u odnosu na prethodnu godinu. Opadanje globalne potražnje također vrši pritisak na njihovu diviziju poluvodiča, koja je zabilježila rekordni gubitak od gotovo 15 bilijuna korejskih wona (11 milijardi dolara).

No, analitičari Samsungu predviđaju brzi preokret i to ponajviše zbog rastuće potražnje za računalnim čipovima, specijaliziranima za umjetnu inteligenciju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram