Zatvori
Zgrada - Zagreb
Foto: Mihael Lazar / Unsplash
PoslovniPuls
08/04/2024

Hrvatsko tržište nekretnina ne miruje - cijene i dalje u porastu

Podaci koje je DZS prošli tjedan objavio uputili su na ubrzanje rasta cijena stambenih nekretnina na tromjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini, nastavljeno usporavanje.

Indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od listopada do prosinca 2023. zabilježio je rast za 3,4% u odnosu na prethodno tromjesečje (dok je u trećem tromjesečju iznosio 0,3%). U odnosu na isto razdoblje 2022. godine, nakon rasta u trećem tromjesečju 2023. za 10,9%, u posljednjem tromjesečju 2023. godišnja stopa rasta usporila je na još uvijek visokih 9,5%. Ipak, prvi put je u jednoznamenkastom području rasta od posljednjeg tromjesečja 2021. Rast cijena na godišnjoj razini pri tome je podržan višim cijenama stambenih objekata u Gradu Zagrebu, na Jadranu i ostalim područjima.

Na tromjesečnoj razini, cijene novih stambenih objekata u četvrtom tromjesečju bile su niže za 4,8% (u odnosu na +2,5% u razdoblju srpanj-rujan), što je prva negativna promjena na tromjesečnoj razini od kraja 2020. S druge strane, cijene postojećih stambenih objekata zabilježile su tromjesečni rast za 4,7%, najsnažniji od kraja 2022. Promatrano na godišnjoj razini, nakon rasta od 12,3% u trećem tromjesečju 2023., cijene novih stambenih objekata rasle su po stopi od 3,7%, najskromnije od kraja 2020. Rast cijena postojećih stambenih objekta je neznatno usporio, to jest dinamika rasta ostala je i dalje izrazito snažna uz stopu od 10,4% (10,6% u trećem tromjesečju). Stoga je nastavljen trend pozitivnih stopa rasta cijena postojećih stambenih objekata koji traje od kraja 2015. godine.

Na tromjesečnoj razini, u Gradu Zagrebu zabilježen je rast cijena treće tromjesečje zaredom, a iznosio je 1,1%. Ostale kategorije nakon negativnih promjena u trećem tromjesečju ponovno bilježe solidan rast. Na Jadranu su cijene na tromjesečnoj razini bile više za rekordnih 6,3%. U kategoriji Ostalo tromjesečna promjena iznosila je +2,8%. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine rast cijena u Zagrebu vratio se u jednoznamenkasto područje prvi put od kraja 2021. te je iznosio 6,5%. Rast cijena na Jadranu iznosio je 11,3% na godišnjoj razini. U ostalim dijelovima Hrvatske zabilježeno je drugo zaredom usporavanje godišnjeg rasta cijena, s 16,5% na 14,4%.

"Trend godišnjeg rasta cijena stambenih nekretnina započet je 2016. godine, a snažnim dvoznamenkastim stopama rasta nastavio se i u 2023. godini. Ovdje je važno napomenuti kako se radi o prosječnim cijenama na razini cijele Hrvatske te da tržište nekretnina karakterizira visoka segmentiranost s obzirom na lokaciju i kvalitetu nekretnine. U 2023. je rast cijena stambenih nekretnina iznosio u prosjeku 11,9%", stoji u komentaru RBA analitičara.

"U 2024. očekujemo usporavanje godišnje stope rasta, kao posljedicu učinka baznog razdoblja, trenutačnog izostanka programa subvencioniranja te restriktivne monetarne politike koja utječe na rast troška financiranja domaćeg stanovništva, ali i koja usporava oporavak gospodarskih aktivnosti odnosno potražnje na inozemnim tržištima. Vrijedi napomenuti da su visoke razine cijena tijekom 2023. bile djelomično podržane i Vladinim programom subvencioniranja stambenih kredita čiji se zadnji krug provodio u toj godini, snažnom potražnjom nerezidenata te sklonosti ulaganja viška raspoloživih sredstava u nekretnine kao investicijske mogućnosti koje su usko povezane s iznajmljivanjem nekretnina u turističke svrhe. Na usporavanje rasta cijena nekretnina donekle bi moglo djelovati i usmjeravanje sredstava u alternativne oblike ulaganja, čija atraktivnost raste i zbog povećanja kamatnih stopa", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram