Zatvori
Kiss bend uživo
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
05/04/2024

Legendarni rokeri "Kiss" prodali prava na glazbu i brend za 300 milijuna dolara

Legendarna hard rock grupa Kiss nedavno je napravila povijesni potez prodajom svog bogatog opusa kompaniji iz Švedske za impresivnih 300 milijuna dolara. Ovaj potez označio je kraj ere za bend koji je čvrsto utkao svoje ime u tkivo rock'n'rolla.

Zanimljivo, kompanija "Pophaus Entertainment" nije samo kupila glazbu benda, već je stekla vlasništvo nad cijelim brendom, uključujući i vizualni identitet koji je Kiss činio jedinstvenim. Ovo nije samo još jedna prodaja autorskih prava; to je transfer ikonografije, strasti i energije koju je Kiss donio svijetu kroz desetljeća.

Ovaj dramatični korak uslijedio je nakon što je bend najavio svoje povlačenje s koncertnih pozornica, završavajući epsku turneju nazvanu "Kraj puta".

Prodaja autorskih prava benda nije nova pojava u glazbenoj industriji. Prije Kiss-a, glazbenici poput Boba Dylana i Brucea Springsteena povukli su slične poteze, no Kiss je u ovom slučaju prodao i cijeli brend, koji ima globalnu prepoznatljivost.

To znači da će švedska kompanija moći iskoristiti prihode od intelektualnog vlasništva, čak i kroz kreativne procese potpomognute umjetnom inteligencijom. Ovo otvara put za inovaciju u industriji zabave, a Kiss-u garantira prisutnost u novim oblicima digitalne umjetnosti.

Od samog osnivanja, 1973. , Kiss je bio sinonim za spektakl. Bend osnovan od strane članova Paula Stanleyja i Genea Simmonsa, Kiss je postao poznat po svojim nevjerojatnim kostimima i prepoznatljivim šminkama koje su obožavatelji nosili s ponosom. Iako su se prvi put bez maski pojavili 1983. godine, njihov utjecaj i dalje ostaje neporeciv.

Tijekom 50 godina karijere, Kiss je prodao oko 100 milijuna nosača zvuka, a njihov utjecaj na glazbenu industriju teško je precijeniti. Ovaj posljednji korak u njihovoj povijesti označava novu etapu za bend, ali i očuvanje njihovog naslijeđa u svijetu glazbe koji se neprestano mijenja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram