Zatvori
Xiaomi električni automobil
Foto: Xiaomi
PoslovniPuls
29/03/2024

Xiaomi i službeno lansirao svoj električni automobil koji želi konkurirati Tesli i Porscheu

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi i službeno je lansirao sportski električni automobil u četvrtak s dizajnerskim znakovima inspiriranim Porscheom i prodajnom cijenom kada je niža od Teslinog Modela 3.

Tijekom dvosatnog događaja u četvrtak, osnivač i izvršni direktor Xiaomija Lei Jun najavio je kako će standardni model SU7 biti dostupan po cijeni od 215.900 juana (29.872,02 američkih dolara), dok će Pro i Max verzije koštati 245.900 juana, odnosno 299.900 juana.

Lansiranje ostvaruje ambiciju osnivača Xiaomija, koji je najavio tvrtkin ulazak u proizvodnju električnih vozila 2021. i obećao ulaganje od 10 milijardi dolara u auto-biznis kao "posljednji veliki poduzetnički projekt" svog života.

Tvrtka je sklopila proizvodno partnerstvo s kineskom državnom automobilskom tvrtkom BAIC Group.

Iz Xaomija kažu kako su u samo prvih 27 minuta zaprimili čak 50.000 narudžbi za svoj prvi električni automobil.

Isporuke za Standardne i Max modele počet će krajem travnja, a Pro modeli će slijediti do kraja svibnja.

Lei je ipak priznao kako nije bilo lako prebaciti se s potrošačke elektronike na proizvodnju automobila. "U tri godine razvoja ovog automobila, moje najveće shvaćanje je da je izrada automobila izuzetno teška. Čak je i div poput Applea odustao od toga", rekao je Lei. "Dakle, danas, svaka osoba koja još uvijek ustraje u proizvodnji automobila heroj je našeg vremena."

SU7 će biti pušten u prodaju u 211 trgovina diljem 39 kineskih gradova do kraja ove godine, dodao je. Iz Xiaomija nisu otkrili imaju li planove za prodaju automobila u inozemstvu.

Analitičari su podijeljeni oko toga hoće li projekt automobila Xiaomija uspjeti. Neki kažu da je to prirodno proširenje za tvrtku čiji su kuhalo za rižu, pročistači zraka i drugi elektronički uređaji prisutni u gotovo svim kineskim domovima, piše Reuters.

Ali SU7 označava odstupanje od slike tvrtke kao pristupačnog brenda. "Mogu li (kineski potrošači) napraviti taj psihološki skok od masovnih, cool, jeftinih potrošačkih proizvoda i kućnih proizvoda do vrhunskih električnih automobila", upitao je Tu Le, osnivač konzultantske tvrtke Sino Auto Insights.

Osim toga, Xiaomijev električni automobil se počinje prodavati u teško vrijeme na kineskom auto tržištu koje je izazovno zajer postojeći proizvođači automobila neprestano šire svoj tržišni udio.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram