Zatvori
Shopping kolica
Foto: Bruno Kelzer / Unsplash
PoslovniPuls
29/03/2024

Hrvati troše više nego ikada prije: Snažan rast maloprodaje u veljači

U skladu s očekivanjima, prema podacima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, godišnja realna stopa rasta prometa od trgovine na malo ubrzala je u veljači na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

U usporedbi s prethodnim mjesecom ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo porastao je za realnih 1,1%. U odnosu na veljaču 2023. rast je iznosio 9,1%, što je najviša stopa od travnja 2023. od kada realni promet od trgovine na malo kontinuirano raste.

Promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je na godišnjoj razini za 6,9% (+3,5% na mjesečnoj razini), a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 17,2% (+4,3% u odnosu na sijačanj). Prema izvornim indeksima, porast prometa na godišnjoj razini ostvarilo je svih devet trgovačkih struka, što upućuje na široku rasprostranjenost potrošnje. Stoga je, prema podacima DZS-a, ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 17,6% godišnje.

U prva dva mjeseca 2024. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 8,5% u odnosu na isto razdoblje 2023.

"Na nastavak visokih jednoznamenkastih godišnjih stopa rasta upućivali su i podaci Porezne uprave prema kojima je u veljači u kategoriji Trgovine na malo zabilježen rast vrijednosti fiskaliziranih računa za gotovo 17%, pri čemu vrijedi napomenuti da su isti i pod utjecajem nastavka rasta potrošačkih cijena. Odražavalo se to i u nastavku godišnjeg rasta pokazatelja potrošačkog optimizma, u uvjetima dvoznamenkastog nominalnog rasta plaća uz istovremeno slabljenje inflatornih pritisaka. Naposljetku, promatrajući monetarnu statistiku, nastavljeno je i solidno potrošačko kreditiranje, odnosno gotovinski nenamjenski krediti bilježe kontinuirano ubrzanje dinamike godišnje stope rasta", stoji u komentaru RBA analitičara.

"U ovoj godini povećanje minimalne plaće, rast plaća u javnim i državnim službama te sve veći pritisak na privatni sektor i zbog manjka raspoložive radne snage povoljno će se odraziti na maloprodajna kretanja. Istovremeno, inflatorni pritisci postupno jenjavaju pa će se realni rast plaća zadržati na prošlogodišnjim razinama. Dodatno, pozitivan utjecaj očekujemo i od još jedne uspješne turističke sezone. Pouzdanje, očekivanje i raspoloženje potrošača na početku godine dosegnulo je najviše razine od ljeta 2021. s tendencijom nastavka i u mjesecima pred nama. S druge strane, pooštreni uvjeti i standardi financiranja djelovat će kao ograničavajući čimbenik na domaću potražnju", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram