Zatvori
Električni automobil
Foto: Volkswagen
PoslovniPuls
21/03/2024

Hrvati nezainteresirani za električne automobile - dizelaši i benzinci bilježe veliki rast prodaje

Europsko tržište električnih automobila bilježi značajan rast od 17,4 posto u veljači ove godine, što je rezultiralo registracijom 198.850 novih vozila. S druge strane, prodaja vozila koja koriste dizelsko gorivo zabilježila je pad od 5,2 posto, s ukupno prodanih 227.709 vozila.

Prema izračunima Europske udruge proizvođača automobila (ACEA), u veljači je u Europskoj uniji registrirano ukupno 883.608 novih vozila, što predstavlja porast od 10,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U skupini vodećih tržišta, Francuska i Italija su zabilježile najveći rast prodaje automobila u veljači, od 13 posto. Slijedi Španjolska s rastom od 9,9 posto.

Najmanji rast prodaje zabilježen je u Njemačkoj, najvećem europskom tržištu, gdje je prodaja porasla za 5,4 posto.

Što se tiče Hrvatske, u veljači je prema podacima ACEA-e registrirano 4.530 novih automobila, što predstavlja rast od 21,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U siječnju je prodaja porasla za 30,7 posto.

Europsko tržište električnih automobila zabilježilo je rast od 9,0 posto u veljači, zadržavajući isti tempo kao i na početku godine, prema izračunima ACEA-e. Istaknut je porast prodaje u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj, dok je Njemačka zabilježila pad od 15,4 posto.

Udio električnih automobila na tržištu zadržao se na istoj razini kao i u veljači 2023. godine, iznosivši 12 posto.

Podaci za Hrvatsku pokazuju značajan pad prodaje električnih automobila i to od visokih 67,7 posto na godišnjoj razini, dok je prodaja hibridnih električnih modela porasla za 98,5 posto. Istovremeno, u prva dva mjeseca prodaja vozila na dizelsko i benzinsko gorivo porasla je za 22,2, odnosno 10,7 posto na godišnjoj razini.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram