Zatvori
Europa digitalne usluge - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
14/03/2024

Vlada i službeno podržala veliki europski digitalni projekt u kojem sudjeluju Infobip i HashNET

U četvrtak je hrvatska vlada usvojila odluku kojom podržava aktivno sudjelovanje Republike Hrvatske i tvrtke Infobip u važnom projektu od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) fokusiranom na infrastrukturu i usluge u području računalnog oblaka sljedeće generacije.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, naglasio je kako europske tvrtke trenutno imaju ograničen udio na globalnom tržištu usluga u oblaku. Kao odgovor na to, dvanaest europskih zemalja i više od stotinu kompanija udružilo se kako bi podržalo projekt od zajedničkog europskog interesa usmjeren na infrastrukturu i usluge u području računalnog oblaka sljedeće generacije.

Cilj navedenog projekta, prema njegovim riječima, jest potaknuti sinergiju među dionicima putem istraživanja i razvoja te učiniti EU konkurentnijom na globalnoj razini u području usluga u oblaku.

Erlić je naglasio da je Hrvatska, u partnerstvu s Infobipom kao vodećom tvrtkom u tom području, aktivni sudionik u ovom velikom europskom konzorciju.

"Ovakvi istraživački projekti potiču znanstvena istraživanja i suradnju, stvaraju nova visokotehnološka radna mjesta te pozicioniraju Hrvatsku kao zemlju otvorenu za industriju nove generacije", rekao je Erlić.

U obrazloženju odluke Vlade ističe se kako Njemačka i Francuska zajednički koordiniraju ovaj projekt, a osim Hrvatske, Njemačke i Francuske, u njemu sudjeluju i Belgija, Mađarska, Italija, Latvija, Luksemburg, Poljska, Slovenija, Španjolska i Nizozemska.

Zanimljivo, sa slovenske strane u projektu sudjeluje HashNET Slovenija, koji posluje i u Hrvatskoj.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram