Zatvori
Xiaomi SU7 električni automobil
Foto: Xiaomi
PoslovniPuls
12/03/2024

Xiaomi počinje s isporukama svog prvog električnog automobila

Xiaomi je u utorak najavio kako će ovog mjeseca započeti isporuke svog prvog električnog automobila SU7, ulazeći na najveće automobilsko tržište na svijetu usred brutalnog ratovanja maloprodajnim cijenama.

Proizvođač pametnih telefona, peti najveći u Kini, objavio je kako će kroz svojih 59 trgovina u 29 gradova diljem zemlje primati narudžbe za SU7. Svečano predstavljanje zakazano je za 28. ožujka, kada se očekuje objava i cijene prvog Xiaomijevog EV-a.

Prodaja električnih vozila u Kini porasla je za 18% u siječnju i veljači, što nije daleko od prošlogodišnjeg rasta od 21%. No, ove godine svjedočimo velikim rezovima cijena električnih automobila, a sve kako bi se privukli potrošači usred slabljenja domaće potražnje.

Na predstavljanju električne limuzine punog naziva Speed Ultra 7 u prosincu prošle godine, izvršni direktor Lei Jun izjavio je kako Xiaomi planira postati jedan od pet najvećih proizvođača automobila u svijetu.

Lei je istaknuo da SU7 ima tehnologiju "super električnog motora" sposobnog pružanja većih ubrzanja od Tesla i Porsche električnih automobila.

Analitičari smatraju kako će zajednički operativni sustav s popularnim telefonima i drugim elektroničkim uređajima Xiaomija privući postojeće kupce ovog kineskog brenda. Xiaomi je najavio ulaganja u segment električnih vozila od čak 10 mlrd. dolara tijekom idućih deset godina.

Xiaomijeve električne automobile će proizvoditi poslovna jedinica državne tvrtke BAIC Group, u tvornici u Pekingu s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 200.000 vozila.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram