Zatvori
Tesla
Foto: Cali Naughton / unsplash
PoslovniPuls
07/03/2024

Analitičar Morgan Stanleyja uzburkao duhove na Wall Streetu svojim komentarom o Tesli

Analitičar Morgan Stanleyja Adam Jonas izrazio je zabrinutost oko ovogodišnjih poslovnih performansi Tesle, u bilješci klijentima banke pod naslovom "Može li Tesla (negdje) ove godine izgubiti novac?", a koja je podigla prašinu jučer na Wall Streetu.

Smanjujući ciljanu cijenu dionice s 345 na 320 dolara (i dalje jednu od optimističnijih ciljanih cijena na Wall Streetu), Jonas je istaknuo zabrinutosti zbog nastavka usporavanja potražnje za električnim vozilima (EV) unatoč smanjenju cijena, flote poput Hertza koje se rješavaju EV-ova te "snažan hibridni zamah" koji odvodi potencijalne, ali neodlučne kupce EV-a.

Jonas je rekao kako bi Tesla ove godine mogla zabilježiti gubitak u svojem auto poslovanju prema GAAP EBITA (dobit prije kamata i poreza). Dionice Tesle gube vrijednost već treći dan zaredom.

Jones posebno navodi problem Tesle na kineskom tržištu, gdje gotovo svi auto-proizvođači smanjuju cijene svojih EV modela, a upitno je kako će se Tesla nositi s tom konkurencijom i oslabljenim cjenovnim razinama.

Unatoč svemu , Jonas i dalje preporučuje kupnju dionica Tesle zbog drugih uloga izvan segmenta električnih vozila u Teslinom proizvodnom segmentu.

"Naša teza o Tesli je da je to automobilska tvrtka + energetska, AI/robotička tvrtka", rekao je Jonas. "Vjerujemo da investitori ne bi trebali zanemariti (potencijal) daljnjeg razvoja drugih inicijativa Tesle, mnoge od kojih su povezane s automobilima i druga područja koja ne uključujemo u našu ciljanu cijenu od 320 dolara, ali koja tržište može uključiti (npr. robot Optimus)."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram