Zatvori
Croatia Airlines zrakoplov - rep
Foto: Arhiva
PoslovniPuls
01/03/2024

Croatia Airlines prošle godine uspjela poslovati s dobiti

Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) uspješno je preletio turbulentne oblake poslovanja u prošloj godini, ostvarivši značajnu neto dobit od 2,3 milijuna eura u 2023., u usporedbi s gubitkom od 18,2 milijuna eura u 2022. godini.

U godini koja je prošla, zabilježen je nastavak rasta potražnje za zračnim prijevozom, što je započelo 2022. godine nakon dvije godine poslovanja pod utjecajem pandemije koronavirusa. Croatia Airlines je odgovorio na ovu pozitivnu dinamiku povećanjem frekvencija i uvođenjem novih ruta tijekom 2023. godine. To je rezultiralo rastom naleta u broju letova za 11 posto te povećanjem broja prevezenih putnika za iznenađujućih 19 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Iz kompanije ističu kako su strateške inicijative, definirane post-covid strategijom, također igrale ključnu ulogu u postizanju izvrsnih rezultata.

U preliminarnom financijskom izvješću, objavljenom u četvrtak, naglašava se kako je Croatia Airlines ostvario operativnu dobit od 4,1 milijuna eura u prošloj godini, koja zajedno s neto rezultatom financiranja dovodi do neto dobiti od 2,3 milijuna eura. S obzirom na rast prometa, operativni prihodi i operativni troškovi bili su znatno viši u usporedbi s 2022. godinom, naglašavaju iz hrvatskog nacionalnog zračnog prijevoznika.

Ukupni prihodi od poslovanja u 2023. godini iznosili su 252,4 milijuna eura, što predstavlja rast od impresivnih 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Iz kompanije objašnjavaju ovaj značajan rast prihoda putem porasta putničkih prihoda, koji su se povećali za 24 posto. U 2023. godini, putnički prihodi iznosili su 208,8 milijuna eura, uz 19 posto više prevezenih putnika.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram