Zatvori
Wall Street znakovi
Foto: Chenyu Guan / Unsplash
PoslovniPuls
28/02/2024

Slijedi li veliki kolaps: Američki bogataši masovno prodaju svoje dionice

Poznati američki CEO-ovi, osnivači i nasljednici prodaju dionice u tvrtkama koje su ih učinile milijarderima. Za gotovo cijelu tu skupinu, cijene dionica trenutno se kreću blizu rekordnih vrijednosti.

Jeff Bezos prodao je dionice Amazona u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara u nekoliko transakcija ovog mjeseca. Istovremeno, Jamie Dimon, izvršni direktor i predsjednik JPMorgan Chase, prodao je 150 milijuna dolara dionica prošlog tjedna, prvi put otkako je preuzeo najvišu poziciju u banci prije 18 godina. Oko istog vremena, Leon Black, suosnivač i bivši izvršni direktor Apollo Global Managementa, riješio se 172,8 milijuna dolara dionica - također prva prodaja dionica ikad, piše Fortune.

U desecima transakcija od početka veljače, Mark Zuckerberg je prodao oko 1,4 milijuna dionica Meta-e vrijednih otprilike 638 milijuna dolara. Ova najnovija serija prodaja dolazi nakon što je prethodno prodao 588.200 dionica u studenom, 688.400 u prosincu i 447.200 u siječnju. Prodao je gotovo 600 milijuna dolara tijekom tri mjeseca do veljače, a prihodi od kombiniranih prodaja tijekom posljednja četiri mjeseca dosegnuli su 1,2 milijarde dolara.

Slično, trust za obitelj Walton, nasljednike osnivača Walmarta, prodao je dionice Walmarta u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara ovog mjeseca. Prema podacima Bloomberga, obitelj posjeduje otprilike 45% dionica Walmarta.

Mnoge prodaje obavljene su prema trgovinskim planovima 10b5-1 koje su postavljeni krajem prošle godine i početkom ove godine. Ovi planovi stvaraju se unaprijed i dionice se automatski prodaju na određeni datum ili kada dionica dosegne određenu cijenu. Postavljeni su da se aktiviraju u trenutku kada izvršni direktor kompanije nema materijalne neprijavljene informacije koje bi potencijalno mogle utjecati na cijenu dionica i pružaju izvršnom zaštitu od potencijalnih optužbi za unutarnje trgovanje od strane regulatora.

Black iz Apollo Global Managementa, bio je jedini osnivač koji je prodao izvan trgovinskog plana 10b5-1. Njegov glasnogovornik izjavio je da je trgovina provedena kao dio redovitog poreznog i planiranja nasljedstva te kako bi potaknuo rast svog obiteljskog ureda, Elysium Management. Prodaje dionica obitelji Walton također su bile izvan plana 10b5-1, navodi Fortune.

Alan Johnson, konzultant za kompenzaciju koji surađuje s financijskim institucijama, izjavio je da bi prodaje dionica mogle biti rezultat činjenice da će izbori možda uzdrmati stvari u jesen za američki financijski sektor. Stoga, ako je izvršni direktor trenutačno "u novcu" više nego što su očekivali, diverzifikacija vlasništva dobra je ideja. Johnson je također napomenuo kako bogati vlasnici dionica možda iskorištavaju porezne olakšice uvedene tijekom Trumpove administracije, u slučaju da budu ukinute pod bilo kojom novom administracijom ili Kongresom nakon nadolazećih izbora.

"Ako čitate znakove i gledate što bi se moglo dogoditi s našom politikom u idućoj godini ili dvije, stvari su prilično dobre sada - tržišta su u porastu", rekao je Johnson, predsjednik Johnson Associates. "S našom politikom i svime što se događa geopolitički, situacija možda neće biti jednako dobra za godinu dana ili dvije."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram