Zatvori
Mate Rimac - Dubrovnik
Foto: Rimac Automobili
PoslovniPuls
27/02/2024

Rimac donio izvanredni raskid ugovora s velikom kineskom kompanijom

Rimac Automobili su nedavno donijeli odluku o raskidu suradnje s kineskim proizvođačem baterija za električne automobile, Camel Groupom, a kao razlog navode američke optužbe o prisilnom radu manjinskih Ujgura u pokrajini Xinjiang.

U kolovozu prošle godine, Sjedinjene Američke Države su zabranile uvoz proizvoda Camel Groupa i Chenguang Biotech Groupa, proizvođača začina i ekstrakata, kao dio nastojanja da se eliminira praksa prisilnog rada iz američkih nabavnih lanaca, kako je objavilo američko Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Podsjetimo, Rimac Automobili su 2017. godine primili investiciju od 30 milijuna eura od strane kineskog Camel-a, što je tada činilo drugi po vrijednosti udio u hrvatskoj tvrtki. U 2018. godini, dogovorena je izgradnja zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini.

Camel i Rimac su planirali uložiti 158,2 milijuna dolara u tvornicu u Xiangyangu, u pokrajini Hubei. Rimac Automobili su trebali pridonijeti s pet milijuna eura, znanjem i tehnologijom, što bi im osiguralo udio od 40 posto, dok bi preostali novac osigurao Camel.

Prošlog tjedna, iz Rimac Automobila su izjavili za njemački poslovni tjednik Wirtschaftswoche da su "svjesni optužbi o prisilnom radu unutar Camel Grupe, jednog od naših investitora". Rimac dodaje da Camel, prema njihovim tvrdnjama, prihvaća načela odgovornog i etičnog poslovanja. Također, ističu da zajednički projekt nije bio operativno aktivan od 2022. i trenutno se nalazi u procesu gašenja, kako prenosi njemački list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram