Zatvori
Masayoshi Son
Foto: nobihaya / flickr
PoslovniPuls
19/02/2024

Japanski ulagački div SoftBank planira revoluciju na globalnom tržištu poluvodiča

Cijena dionica SoftBank Group-a, narasla je nakon šuškanja kako osnivač Masayoshi Son razmatra osnivanje nove tvrtke za računalne čipove vrijedne 100 milijardi dolara koja bi tržištu ponudila poluvodiče omogućene umjetnom inteligencijom.

Dionice ovog globalnog tehnološkog ulagača sa sjedištem u Tokiju porasle su čak 3,2% nakon što je Bloomberg News izvijestio kako 66-godišnji milijarder traži financiranje za ulazak u proizvodnju AI čipova kako bi konkurirao tvrtki Nvidia-i koja je dominira tržištem. Projekt, poznat pod kodnim nazivom Izanagi, ima za cilj stvaranje podružnice za AI čipove koja bi dopunjavala tvrtku Arm Holdings Plc, tvrtku za dizajn čipova u kojoj SoftBank posjeduje većinski vlasnički udio.

Prema jednom od scenarija koje Son razmatra, SoftBank bi osigurao 30 milijardi dolara, dok bi 70 milijardi moglo doći od institucija na Bliskom istoku, izjavio je jedan izvor.

Ako ovaj projekt uspije, nova SoftBank-ova tvrtka bi mogla preuzeti čak petinu globalnog tržišta poluvodiča. Projekt koji nosi ime japanskog boga stvaranja i života odražava neukrotivu strast Sona prema inovaciji na polju umjetne inteligencije. Japanski milijarder je u prošlosti izjavljivao kako bi svijet ispunjen strojevima koji su pametniji od ljudi bio "sretnije mjesto".

Nakon niza neuspjeha u startup investicijama, poput one u WeWork, japanski konglomerat doživio je veliki uspjeh s ulaganjem u britanskog proizvođača čipova Arm. Dionice SoftBanka su porasle oko 30% u posljednjih 10 dana, uz porast dionica Arma od više od 80%.

U području umjetne inteligencije, Son sada vidi priliku za stvaranje tvrtke koja bi konkurirala "Magnificent Seven" dionicama, navodi Bloomberg.

Na dan 31. prosinca, SoftBank je imao 6,2 bilijuna jena (41 milijardu dolara) gotovine i gotovinskih ekvivalenata zahvaljujući oporavku globalnih tržišta dionica. Njegova bilanca dobila je poticaj od neočekivanog dobitka dionica T-Mobile US., vrijednih gotovo 8 milijardi dolara, kao i od 90-postotnog udjela u tvrtki Arm.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram