Zatvori
Automobil juri cestom
Foto: Jannes Glas / Unsplash
PoslovniPuls
13/02/2024

Nijemci odustaju od kupovine električnih automobila

Početak godine donosi loše vijesti za njemačko tržište električnih automobila. Nakon što je u prosincu prošle godine prodano 54.654 primjeraka električnih automobila, u siječnju prodaja je pala na samo 22.474 automobila, a pad bilježi i prodaja plug-in hibrida.

Glavni uzroci ovog negativnog trenda leže u naglom ukidanju poticaja za kupnju električnih automobila i trenutnim geopolitičkim napetostima. Constantin Gall, upravni partner u EY-u za zapadnoeuropsko tržište, naglašava kako trenutna ekonomska slabost, visoki troškovi financiranja te geopolitičke napetosti doprinose smanjenoj kupnji novih vozila među privatnim osobama i tvrtkama.

"2024. će vjerojatno biti teška godina za automobilsku industriju, s obzirom na nedostatak poticaja koji će predstavljati izazov za proizvođače automobila", ističe Gall u razgovoru za Wall Street Journal. Ova situacija otvara prostor za tržišni rat cijenama u Njemačkoj, gdje su već najavljeni popusti od strane proizvođača poput Volkswagena, Tesle i kineskog BYD-a na električne modele. Analitičari predviđaju nastavak pada cijena tijekom ove godine, što bi moglo postati izazov za manje proizvođače električnih vozila koji neće moći biti konkurentni.

Njemačko udruženje automobilske industrije, VDA, prognozira rast od 2 posto na globalnom tržištu osobnih automobila u 2024., dosežući 77.4 milijuna vozila, gotovo na razini prije pandemije (78.8 milijuna). Međutim, prognozira se smanjenje njemačkog tržišta automobila za 1 posto, s padom prodaje na 2.82 milijuna vozila, što je 25 posto manje u odnosu na razine prije pandemije, piše Reuters.

Konkretno, očekuje se pad prodaje električnih vozila za oko 9 posto u nadolazećoj godini, unatoč predviđenom porastu proizvodnje od 19 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram