Zatvori
Radnik u industriji
Foto: Christopher Burns / Unsplash
PoslovniPuls
09/02/2024

Njemačka industrijska proizvodnja u slobodnom padu sedmi mjesec zaredom

Prema jučerašnjoj objavi Destatisa, sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Njemačkoj (uključujući energiju i građevinarstvo) pala je u prosincu na mjesečnoj razini za 1,6% (-1,5% isključujući energiju i građevinarstvo).

Četvrti je to zaredom pad na mjesečnoj razini. U razdoblju listopad-prosinac industrijska proizvodnja pala je za 1,8% u odnosu na razdoblje srpanj-rujan. Na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja zabilježila je u prosincu pad za 3,0%. Pad na godišnjoj razini traje od lipnja, a na kraju godine smanjenje je bilo snažnije od procjene tržišnog konsenzusa. Ukupna razina proizvodnje sad je na najnižim razinama od lipnja 2020., a isključujući pandemiju, od 2010. godine (indeks na 92,7, 2015.=100).

Na razini 2023., obujam industrijske proizvodnje zabilježio je pad za 1,5% na godišnjoj razini (kalendarski prilagođeno). Najveći pad zabilježen je u energetski intenzivnim industrijskim granama te u proizvodnji energije.

"Kontinuirano smanjenje obujma na mjesečnoj razini ovog visokofrekventnog pokazatelja zrcali tekuće izazove u promatranom industrijski orijentiranom gospodarstvu, osobito prerađivačkom sektoru. Prema podacima dostupnih anketnih pokazatelja sentimenta (Ifo, PMI), industrijske aktivnosti ne uspijevaju uzeti zamah ni na početku 2024. godine", stoji u komentaru RBA analitičara kojeg potpisuje Petar Bejuk.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram