Zatvori
BMW automobil
Foto: ThrowBack Graphics / Unsplash
PoslovniPuls
02/02/2024

Talijani će dobiti 950 milijuna eura za kupovinu električnih i hibridnih automobila

Italija će ove godine investirati 950 milijuna eura kako bi potaknula građane na kupnju ekološki prihvatljivih automobila, istovremeno potičući revitalizaciju proizvodnje u automobilskom sektoru. Ministarstvo industrije u Rimu najavilo je u četvrtak plan subvencija do 13.750 eura građanima s najnižim primanjima, omogućavajući im kupnju potpuno električnih vozila čija je cijena do 35.000 eura bez PDV-a.

Osim toga, ista skupina građana moći će ostvariti subvenciju do 10.000 eura za kupnju novih plug-in hibrida s cijenom do 45.000 eura. Ovo širenje poticaja obuhvaća širu lepezu ekoloških opcija, pružajući potporu raznolikim tehnologijama u skladu s ciljem smanjenja ugljičnog otiska.

U sklopu ovog programa potpore automobilskoj industriji, vlada je odvojila ukupno osam milijardi eura. Ova ambiciozna inicijativa usmjerena je prema poticanju rasta i inovacija u sektoru, što će imati pozitivan učinak na gospodarstvo zemlje.

Ova najava poticaja dolazi u vrijeme sukoba između talijanske vlade i automobilskog diva Stellantis, vlasnika Fiata. Premijerka Giorgia Meloni nedavno je izrazila zabrinutost zbog poslovnih poteza Stellantisa koji, prema njoj, nisu u skladu s talijanskim nacionalnim interesima.

Unatoč tomu, izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares iznio je argument kako su poticaji za električna vozila u Italiji skromniji u usporedbi s drugim europskim zemljama. Tavares je istaknuo kako takva politika ograničava proizvodnju. Pregovori između Rima i Stellantisa traju od prošlog ljeta, a njihov cilj je povećati godišnju proizvodnju u Italiji na milijun vozila.

Uprkos nesuglasicama, ministar industrije Adolfo Urso izrazio je mogućnost da država preuzme manjinski vlasnički udio u Stellantisu. To bi moglo biti ključno za stabilizaciju odnosa između vlade i automobilske industrije.

Stellantis, s druge strane, izrazio je zadovoljstvo novim poticajima, ističući važnost ravnoteže između potrošača i proizvođača u postizanju ciljeva proizvodnje. David Mele, voditelj korporativnih poslova u Stellantis Italy, naglasio je na sastanku s vladinim dužnosnicima i sindikatima kako je proizvodnja usko povezana s potražnjom na tržištu, te da je nužno pažljivo razmotriti oba aspekta kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram