Zatvori
Google aplikacija
Foto: Brett Jordan / Unsplash
PoslovniPuls
31/01/2024

Google na otpremnine u samo tri mjeseca potrošio čak 700 milijuna dolara

Google je prošle godine imao velike jednokratne izdatke vezane uz otpremine za otpuštene zaposlenike, pokazuju svježe objavljeni financijski dokumenti.

Googleova matična kompanija Alphabet-a objavila je kako očekuje troškove otpremnina u iznosu od 700 milijuna dolara za posljednji kvartal svoje fiskalne godine.

Nakon masovnih otpuštanja u siječnju 2023., tvrtka je "zabilježila troškove otpremnina i povezane troškove od 2,1 milijarde dolara za dvanaest mjeseci završenih 31. prosinca 2023. godine", objavili su iz Alphabeta.

Izvještaj o prihodima navodi da je Google prijavio prihod od 86,3 milijarde dolara u četvrtom kvartalu, što je povećanje od 13% u odnosu na prethodnu godinu, i 307,4 milijarde dolara za fiskalnu godinu, što je povećanje od 9% u odnosu na prethodnu godinu.

Podsjetimo, Google je u siječnju 2023. otpustio 12.000 zaposlenika, ili otprilike 6% svoje radne snage.

"U protekle dvije godine vidjeli smo razdoblja dramatičnog rasta", poručio je izvršni direktor Sundar Pichai tada. "Da bismo se uskladili s tim rastom i poduprli ga, zapošljavali smo za drugačiju ekonomsku stvarnost od one s kojom se suočavamo danas."

Zaposlenicima koju su dobili otkaz ponuđene su otpremnine od najmanje 16 tjedana plaće, plus dva tjedna za svaku dodatnu godinu rada u Googleu, te ubrzano oslobađanje nagradnih dionica kompanije. Također su im isplaćeni bonusi za 2022. godinu i preostalo vrijeme odmora.

Otpuštanja u Googleu dolaze kao dio velikog vala masovnih otkaza u američkoj tehnološkoj industriji, nakon prekomjernog zapošljavanja tijekom pandemije koronavirusa, ali i geopolitičkih i ekonomskih nestabilnosti.

Google je i ovu godinu započeo s otkazima. Prema pisanju BusinessInsidera, tvrtka otpušta stotine radnika iz osnovnih inženjerskih i hardverskih timova.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram