Zatvori
Louis Vuitton trgovina pročelje
Foto: Dyana Wing So / Unsplash
PoslovniPuls
26/01/2024

LVMH još jednom pokazao da je luksuzna roba jako otporna na sve krize

Dionice LVMH ostvarile su rast od 8% u petak ujutro nakon što je najveća svjetska grupacija proizvođača luksuznih proizvoda, objavila poslovne rezultate bolje od očekivanja većine analitičara.

Vlasnik Louis Vuittona, Moët & Chandona, Hennessya, kao i brendova poput Givenchyja, Bulgarija i Sephore, u četvrtak navečer izvijestio je o prodaji u iznosu od 86,15 milijardi eura za 2023., što premašuje konsenzus prognoza i iznosi 13% organskog rasta u odnosu na prethodnu godinu.

"Naši poslovni rezultati u 2023. godini ilustriraju iznimnu privlačnost naših brendova i njihovu sposobnost pobuđivanja želje, unatoč slobežnim ekonomskim i geopolitičkim izazovima", izjavio je Bernard Arnault, predsjednik i izvršni direktor LVMH-a.

Nakon procvata tijekom pandemije, luksuzni sektor imao je težak kraj 2023. godine zbog izazovnih geopolitičkih i makroekonomskih uvjeta koji su utjecali na potrošnju, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.

U travnju 2023., LVMH je postao prva europska tvrtka koja je premašila 500 milijardi dolara tržišne vrijednosti, ali pad cijena dionica tijekom posljednjih šest mjeseci omogućio je da ga pretekne danski farmaceutski div Novo Nordisk i zauzme poziciju najveća europske tvrtke.

Javier Gonzalez Lastra, upravitelj portfelja Tema Luxury ETF-a, izjavio je za CNBC u četvrtak da investitori pokušavaju procijeniti gdje je dno revizije ciklusa prihoda za sektor luksuznih proizvoda. On predviđa kako će prihodi i dobit doživjeti udar tijekom prvog polugodišta 2024. godine zbog neobično visokih godišnjih usporedbi iz prošle godine, piše CNBC.

Unatoč tome, Arnault polaže nade u partnerstvo LVMH-a s Olimpijadom Paris 2024., koje, kako je rekao, "pruža novu priliku da ojačamo našu globalnu vodeću poziciju u luksuznim proizvodima i promičemo ugled francuske izvrsnosti diljem svijeta."

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram