Zatvori
Cybertruck
Foto: Tesla
PoslovniPuls
25/01/2024

Problemi na horizontu: Tesla bilježi usporen rast prihoda i najavljuje turbulentnu godinu

Tesla je jučer izvijestila o padu bruto marže u četvrtom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu, uslijed implementacije strategije smanjenja cijena i pružanja poticaja kako bi potaknula potražnju za svojim električnim vozilima. Dionice tvrtke pale su za 5% u after-hours trgovanju.

Podaci tvrtke otkrivaju bruto maržu od 17,6% za posljednji kvartal 2023. godine, što predstavlja pad s 23,8% zabilježenih godinu dana ranije. Ovaj rezultat također je niži od prosječne procjene analitičara od 18,3%.

Unatoč rekordnim isporukama tijekom posljednjeg tromjesečja, marže su pale, a nisu bili zanemarivi ni troškovi povezani s povećanjem proizvodnje novog kamioneta Cybertruck, koji su nadoknadili niže cijene sirovina za baterije.

Tijekom prošle godine, Tesla je kontinuirano smanjivala cijene svojih električnih automobila. Prošle godine najprodavaniji model Y je zabilježio pad prodajne cijene od 26,5 posto na američkom tržištu.

Unatoč što je Tesla uspjela isporučiti 1,8 milijuna automobila u 2023., izvršni direktor Elon Musk upozorio je dioničare kompanije kako će potražnja biti pod utjecajem visokih kamata. Ipak, Tesla je izgubila poziciju vodećeg svjetskog proizvođača električnih vozila, ustupivši mjesto kineskom BYD-u

Prihod Tesle u posljednjem tromjesečju povećao se za 3% na 25,17 milijardi dolara, što je najsporiji tempo rasta u više od tri godine. Analitičari su očekivali nešto veće prihode.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram