Zatvori
Opatija kip
Foto: Danijel Durkovic / Unsplash
PoslovniPuls
10/01/2024

Opatija i Dubrovnik imaju najskuplje nekretnine u državi

Analiza cijena stanova koji su tijekom mjeseca studenog oglašavani na oglasniku Crozilla.com pokazuje različite trendove. Osim porasta cijena – kako je to do sada bilo uobičajeno, statistike pokazuju kako dio gradova bilježi i pad mjesečnih vrijednosti.

Gradovi u unutrašnjosti zemlje prikazuju raznolike trendove: najveći mjesečni pad cijena tijekom mjeseca studenog su na oglasniku Crozilla.com zabilježili Karlovac i Varaždin, dok Bjelovar i Slavonski Brod istovremeno bilježe najveći mjesečni porast. Visinom cijena ističu se gradovi na obali, gdje prednjači Opatija u kojoj je premašena cijena od 5.000 eura po kvadratu, a slijedi ju nešto jeftiniji Dubrovnik u kojem su cijene i dalje nešto niže od tog iznosa.

Dok Varaždin bilježi pad cijena na 2.661 euro po kvadratu, u Bjelovaru su prosječne oglašavane cijene porasle na 1.826 eura po kvadratu. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako na istoku zemlje, gradovi poput Osijeka i Slavonskog Broda bilježe prosječne cijene kvadratnog metra od 1.822 eura i 1.836 eura. Karlovac s prosječnom cijenom od 1.355 eura po kvadratu i dalje ostaje među jeftinijim gradovima.

Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, najskuplji grad na kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali ujedno i najtraženiji i dalje ostaje Zagreb s prosječnom oglašavanom cijenom kvadrata od 2.973 eura. U odnosu na prethodni mjesec, zagrebačke cijene porasle su za 0,2 posto.

Jadranska obala poznata je po svojoj privlačnosti, a unatoč visokim cijenama, tamošnje nekretnine jednako privlače i strane i domaće kupce. Poznata turistička odredišta poput Opatije, Rovinja, Umaga, Poreča i Rijeke bilježe cijene koje variraju od 2.843 eura do 5.252 eura po kvadratu.

Luksuzna destinacija Opatija, bilježi prosječnu vrijednost kvadratnog metra koja je premašila iznos od čak 5.000 eura, pa se za tamošnje stanove tijekom studenog u prosjeku tražilo 5.252 eura po kvadratu. Opatijske su cijene na mjesečnoj razini pale za 0,5 posto. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako joj je susjedna Rijeka tijekom studenog bila gotovo dvostruko jeftinija, te bilježi mjesečni porast od 1,9 posto i cijenu kvadrata od 2.843 eura

Visoke cijene od 4.531 euro i 4.293 eura po kvadratu bilježe Rovinj u kojem su stanovi 1,7 posto skuplji no mjesec ranije, te Umag koji bilježi pad oglašavanih cijena od 3,2 posto.

Nešto povoljniji su Poreč, s porastom od 1,2 posto i cijenom kvadrata od 3.684 eura, te Pula s 3.014 eura i mjesečnim rastom cijena od 2,3 posto.

Na srednjem dijelu Jadrana, Zadar bilježi prosječnu cijenu od 3.400 eura po kvadratu s rastom od 0,2 posto, dok je Šibenik, s padom u istom postotku, na nešto nižih 3.391 eura po kvadratu. Južni dio zemlje, sa svojim prekrasnim dalmatinskim gradovima, bilježi visoke cijene nekretnina. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako Dubrovnik i Split imaju prosječne cijene metra kvadratnog od 4.902 eura i 4.286 eura. Nešto jeftinija je Makarska koja bilježi prosječnu cijenu od 3.510 eura po kvadratu.

Iako prosječne oglašavane cijene stanova prikazuju okvirno stanje na tržištu, one ipak ne predstavljaju realne cijene po kojima se nekretnine na koncu i prodaju, već razlika između jednih i drugih uvijek postoji.

"Tržište nekretnina u Hrvatskoj pruža raznolike mogućnosti za kupce stanova, bilo da traže luksuz na Jadranu ili pristupačnije cijene u kontinentalnom dijelu. Ovi podaci o prosječnim cijenama stanova koji se prodaju putem oglasnika Crozilla.com pružaju korisne uvide za potencijalne kupce i prodavatelje nekretnina. No, u svakom slučaju, uvijek valja računati kako tražene cijene ne prikazuju vrijednosti po kojima se nekretnine prodaju, već predstavljaju želje prodavatelja koji ih i kreiraju“, rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Indomio.hr i Crozilla.com.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram