Zatvori
Tesla električni automobil
Foto: Rick Govic / Unsplash
PoslovniPuls
28/12/2023

Europljani najviše kupuju hibride i električne automobile: Tesla najpopularnija

U proteklih 11 mjeseci, gotovo polovica svih novoregistriranih osobnih vozila u Europskoj uniji bila su električna ili hibridna vozila, otkrivaju najnoviji podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA). Ovaj impresivan trend ukazuje na rast popularnosti potpuno električnih automobila, plug-in hibrida i potpuno hibridnih vozila, koji su činili čak 48 posto svih novih registracija osobnih automobila, u odnosu na prošlogodišnjih 43 posto u istom razdoblju.

Posebno treba istaknuti rast potpuno električnih automobila, koji su na godišnjoj razini zabilježili povećanje od 16,4 posto, dosegnuvši brojku od 144,378 vozila. Unatoč padu na njemačkom tržištu, koje je najveće europsko tržište električnih vozila, ACEA bilježi snažan napredak na europskoj razini.

Potrošači i dalje pokazuju sklonost prema hibridno-električnim vozilima, s rastom od impresivnih 28,7 posto na godišnjoj razini, dok je potražnja za plug-in hibridima smanjena za 22,1 posto.

Ukupne registracije hibridno-električnih vozila premašile su 1,5 milijuna vozila na njemačkom, francuskom i talijanskom tržištu tijekom gotovo cijele godine do sada, unatoč činjenici da je to manje od ukupnog broja registriranih vozila koji iznosi gotovo 2,5 milijuna.

Unatoč ovom pozitivnom trendu, ACEA je u prosincu upozorila na opasnost zaostajanja europskog sektora električnih vozila u usporedbi s drugim svjetskim regijama. Bez snažne industrijske strategije EU-a, postoji realna prijetnja dominacije Kine i SAD-a zbog tamošnjih opskrbnih lanaca i američkih poticaja za vlastite proizvođače automobila.

Neki od vodećih proizvođača automobila i analitičara također upozoravaju na moguće dostizanje plafona u potražnji za električnim vozilima tijekom proteklih mjeseci. Volkswagen, najveći europski proizvođač automobila, i Mercedes-Benz, proizvođač luksuznih vozila, iznijeli su zabrinutost zbog 'surovog' tržišta električnih vozila, potaknutog značajnim rezovima cijena i neizvjesnostima u lancu opskrbe.

Američki proizvođač električnih vozila, Tesla, ostvario je impresivan rast od gotovo 45 posto na godišnjoj razini, čime je osigurao gotovo 22-postotni udio u ukupnim registracijama potpuno električnih automobila u Europskoj uniji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram