Zatvori
Geely električni automobil
Foto: Geely
PoslovniPuls
22/12/2023

SAD je odlučio (dodatno) zagorčati život kineskim proizvođačima električnih automobila

Prema pisanju Wall Street Journala, aktualna američka administracija ozbiljno razmatra povećanje carina na određene kineske proizvode, s naglaskom na električnim vozilima. Vlada Joe-a Bidena navodno je jako zabrinuta zbog rastućeg kineskog izvoza automobila, potaknutog prekomjernim kapacitetom i padom domaće potražnje na najvećem svjetskom tržištu automobila.

Ovaj korak slijedi zahtjev grupacije američkih zakonodavaca upućen Bidenovoj administraciji prije mjesec dana, a u kojim se poziva na povećanje carina na vozila proizvedena u Kini te istraživanje načina suzbijanja kineskih tvrtki koje izvoze u SAD preko Meksika.

Trenutno, kineski automobili suočavaju se s carinom od 25 posto, uvedenom tijekom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a koju je produžio i trenutni predsjednik. Aktualna vlada razmatra carine nametnute u razdoblju Trumpove administracije na kineske proizvode u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara. Cilj je završiti dugotrajnu analizu tih carina početkom iduće godine, prenosi WSJ.

U središtu rasprave nalazi se i moguće smanjenje carina na neke kineske proizvode opće potrošnje koje američki dužnosnici ne smatraju strateški važnima, dok istovremeno razmatraju povećanje carina na proizvode u segmentu čiste energije.

Ovaj potez ima potencijalne posljedice za strane proizvođače automobila, među kojima je i američki gigant Tesla, koji često koristi Kinu kao ključno izvozno središte. Zakonodavci su ranije ukazali na to da američki proizvođači izvoze vozila proizvedena u Kini u SAD, sugerirajući da postojeće uvozne carine nisu dovoljne.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je pažnju prema ovom razvoju situacije, naglašavajući da će poduzeti potrebne mjere kako bi zaštiti svoje legitimne interese. Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, posebice u sektoru automobila, ostaju ključna tema praćenja globalnih ekonomskih analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram