Zatvori
Inflacija - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
19/12/2023

Stopa inflacije pala na najnižu razinu u posljednje dvije godine, ali 2024. donosi brojne rizike

Prema konačnim podacima DZS-a, rast potrošačkih cijena usporio je na godišnjoj razini sa 5,8% u listopadu na 4,7% u studenom, najnižu razinu posljednje dvije godine.

Vrhunac inflatornih pritisaka zabilježen je u studenom 2022. (+13,5%). Kontinuirano usporavanje godišnje inflacije posljedica je učinka baznog razdoblja, posebice kod cijena energije, koje su znatno niže u usporedbi s vrijednostima zabilježenim tijekom prethodne godine. Na mjesečnoj razini, potrošačke cijene ostale su gotovo nepromijenjene, odnosno niže su za 0,1%. U jedanaest mjeseci 2023. prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 8,4%, prenose RBA analitičari.

Na mjesečnoj razini, prema posebnim agregatima, pad cijena ostvaren je u Energiji (-1,7%) dok su cijene usluga u prosjeku ostale na istoj razini. Rast u odnosu na listopad bilježe Hrana, piće i duhan i Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, obje kategorije za 0,2%. Korekcija cijena u Energiji vjerojatno odražava prelijevanje trendova na svjetskom tržištu sirove nafte na tržište naftnih derivata. Zadržavanje cijena Usluga na istoj razini vjerojatno je i rezultat još uvijek solidne potražnje i poraslih ulaznih troškova (primjerice, rast plaća i više cijene prehrambenih proizvoda).

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u odnosu na listopad, najviše su porasle cijene u skupinama Odjeća i obuća (1,4%, doprinos ukupnom porastu s 0,09pb). Slijedi Hrana i bezalkoholna pića (0,3%, -0,08pb), Zdravlje (0,2%, +0,01pb) te Razna dobra i usluge (0,1%, +0,01pb), S druge strane, rast cijena na mjesečnoj razini ublažen je padom u skupinama Prijevoz (2%, -0,28pb), Restorani i hoteli (0,6%, -0,06pb) te Komunikacija (0,2%, -0,01pb).

Najveći rast cijena u odnosu na studeni 2022. zabilježen je u skupini Restorani i hoteli (12,0%, doprinos rastu od 0,60pb), a slijedi Hrana i bezalkoholna pića (7,9%, +2,10pb), Odjeća i obuća (7,5%, +0,46pb), Zdravlje (6,1%, +0,19pb) te (Rekreacija i kultura (5,6%, +0,29pb). Uz cijene hrane, cijene usluga, osobito smještaja, tako nastavljaju snažno doprinositi povišenim razinama inflacije. Porast cijena na godišnjoj razini ublažio je pad cijena u kod Stanovanja, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 0,5% i doprinos padu od -0,08pb).

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije, hrane, pića i duhana iznosila je u studenom 5,8%, što zrcali upravo ustrajnost rasta cijena usluga.

"Iako očekujemo kako će se i u prosincu trend smanjivanja godišnje stope inflacije te pad percepcije inflacije i inflacijskih očekivanja nastaviti, stopa rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini zadržavat će se na relativno visokoj razini, oko 5%. Vladine mjere za suzbijanje rasta cijena (osobito limitiranje cijena električne energije te određenih prehrambenih proizvoda) podržavat će ostvarenje navedenih očekivanja. Očekujemo da će prosječna stopa inflacije za cijelu 2023. iznositi 8%", stoji u komentaru RBA analitičara

"Tijekom 2024. dezinflacijski proces će se nastaviti te očekujemo spuštanje prosječne stope rasta na 3,3%. Ipak, navedena stopa izložena je rizicima da bude viša zbog snažnog tržišta rada, daljnjeg nastavka pritisaka na rast plaća te geopolitičkih nestabilnosti. S druge strane, usporavanje ekonomske aktivnosti i transmisija restriktivne monetarne politike kroz rast troškova financiranja čimbenici su koji bi trebali djelovati u suprotnom smjeru", zaključuje se u komentaru RBA analitičara kojeg potpisuje Elizabeta Sabolek Resanović.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram