Zatvori
Zagreb
Foto: Adrian Krajcar / Unsplash
PoslovniPuls
12/12/2023

Prosječna neto plaća u Zagrebu za 166 eura veća od nacionalnog prosjeka

Prema najnovijim podacima zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan iznosila je 1.322 eura. I dok je to nominalni pad od jedan posto u odnosu na kolovoz, zabilježen je značajan porast od 12,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U usporedbi s prosječnom mjesečnom plaćom na nacionalnoj razini, koja je iznosila 1.156 eura, Zagrepčani stoje nešto bolje s prosječnom neto plaćom za rujan većom za impresivnih 166 eura.

Najveće prosječne plaće zabilježene su u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, gdje je prosječna mjesečna neto plaća dosegla 2.157 eura. S druge strane, najniža plaća evidentirana je u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, gdje su radnici primili prosječnu plaću u iznosu od 722 eura.

Što se tiče srednje vrijednosti, medijalna neto plaća za rujan iznosila je 1.128 eura: polovina zaposlenih imala je manje, dok je druga polovina ostvarila veći prihod od tog iznosa.

No, priča nije potpuna bez uvida u bruto plaće. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Zagrebu za rujan iznosila je 1.879 eura, što predstavlja pad od 1,3 posto u odnosu na kolovoz, ali i impresivan porast od 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram