Zatvori
London taxi
Foto: Anna Claire Schellenberg / Unsplash
PoslovniPuls
11/12/2023

Više od polovice flote legendarnih londonskih crnih taksija sada je elektrificirano

Iz London Electric Vehicle Company (LEVC), u vlasništvu kineske tvrtke Geely od 2012. godine, ponosno su objavili kako više od 50% londonskih crnih taksija čine električna vozila, a većinu proizvodi Geely. Iako su prvi električni taksiji stigli na ulice Londona još 2018. godine, broj električnih modela porastao je za 10% samo u posljednjem mjesecu.

Preostali dio flote čine posebno dizajnirani crni taksiji s hibridnim pogonom, poznati kao Geely TX5. Ovi modeli uključuju ugrađeni generator u obliku 1,5-litarskog benzinskog motora koji povećava autonomiju kada baterija dosegne svojih 100 km na isključivo električni pogon. Ipak, s obzirom na to da je flota nedavno bila isključivo na dizelski pogon, ovaj je značajan napredak.

"Sretni smo što možemo ovo proslaviti jer električna vozila svakako odražavaju predanost Londona u izgradnji zelenijeg, održivijeg i ekološki prihvatljivijeg grada", izjavila je Helen Chapman iz gradske tvrtke Transport for London (TFL). "Londonski crni taksiji poznati su diljem svijeta, a ponosni smo što vidimo da sada puno više doprinose čišćem zraku."

Ono što čini londonske crne taksije jedinstvenima jest to što su taksisti, uz to što rade kao nezavisni vozači i imaju licencu prema strogim pravilima TFL-a, poznati po svom znanju i sposobnosti preciznog lociranja znamenitosti u gradu. Vozači taksija provode do tri godine studirajući i ulažu značajne resurse kako bi stekli to obrazovanje. Svaki londonski taksist u prosjeku troši oko 10 000 funti na svoje obrazovanje.

TFL još od 2018. godine zahtijeva da svi novi taksiji licencirani u Londonu imaju nultu emisiju štetnih plinova.

Vozači vozila koja više zagađuju okoliš moraju plaćati dnevnu pristojbu od 12,50 funti za vožnju unutar londonske zone ultra niske emisije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram