Zatvori
Električni Porsche
Foto: Bob Osias / Unsplash
PoslovniPuls
11/12/2023

SAD otvaraju novu bojišnicu s Kinom: Baterije za električna vozila

Ranije ovog mjeseca, američka Ministarstva financija i energetike predložila su pravila koja bi ograničila korisnike električnih vozila u ostvarivanju poreznih olakšica ako njihova vozila sadrže materijale za baterije iz Kine i drugih zemalja koje se smatraju "neprijateljskim" prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema potpisanom zakonu o klimi predsjednika Joea Bidena prošle godine, potrošači imaju pravo na subvencije do 7.500 dolara za kupnju električnih vozila proizvedenih u SAD-u, koristeći uglavnom domaće komponente.

U odgovoru na ove mjere, Ministarstvo trgovine Kine prošlog tjedna je ustvrdilo da pravila SAD-a "diskriminiraju kineske tvrtke i krše pravila WTO-a". Isključivanje kineskih dobavljača iz američkih poreznih pogodnosti "je isključivo politička odluka i praksa koja nije usmjerena na tržište", izjavilo je kinesko ministarstvo, prenosi TechCrunch.

Prema podacima tvrtke SNE Research, CATL i BYD, dva od najvećih proizvođača baterija u Kini, zajedno su činila oko 53% svjetske potrošnje baterija za električna vozila u prvih deset mjeseci ove godine.

Prema istraživanju tvrtke Counterpoint, Kina je trenutačno najveće svjetsko tržište električnih vozila s udjelom od 58%, a slijede SAD i Njemačka.

Južnokorejski divovi poput LG-a i Samsunga pružaju konkurentske alternative jeftinim i naprednim kineskim baterijama i najvjerojatnije će imati koristi od zaoštravanja odnosa između SAD-a i Kine. Međutim, čak i korejske tvrtke pate zbog novih geopolitičkih napetosti.

Kako bi zadržale svoju privlačnost s obzirom na troškove, kineske tvrtke za proizvodnju baterija nastoje otvoriti tvornice u Americi koje će i dalje kvalificirati njihove kupce za porezne olakšice za električna vozila. Industrijski divovi poput Gotiona, BYD-a i CATL-a imaju strateške planove za proizvodnju u SAD-u, iako im put nije bez prepreka. Na primjer, Ford je privremeno zaustavio planove za izgradnju tvornice baterija za električna vozila vrijedne 3,5 milijardi dolara sa CATL-om u Michiganu dok američki političari ispituju njijhovo partnerstvo s kineskom tvrtkom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram