Zatvori
Umjetna inteligencija u Parizu - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
05/12/2023

Europski konkurent OpenAI-u uskoro će vrijediti 2 mlrd. dolara

Mistral AI, startup osnovan od strane bivših AI znanstvenika iz Meta-e i Alphabeta, nalazi se u završnoj fazi osiguravanja novog financiranja teškog 487 milijuna dolara (oko 450 milijuna eura) investicija od grupe investitora predvođenih Nvidia-om i Salesforceom, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na izvore upoznate s tijekom pregovora.

Značajan dio investicije, više od 325 milijuna eura, očekuje se od investitora predvođenih fondom Andreessen Horowitz, koji navodno pregovara o doprinosu od 200 milijuna eura. Nvidia i Salesforce također navodno ulažu 120 milijuna eura u konvertibilne korporativne obveznice.

Kao dio transakcije, trojica suosnivača Mistrala namjeravaju prodati više od 1 milijuna eura vrijedne dionice kompanije. Osim toga, Cedric O-a, bivši francuski ministar koji djeluje kao glavni savjetnik tvrtke, planira također će prodati dio svojih dionica, doznaje Bloomberg.

Navodna procjena vrijednosti od 2 milijarde dolara za Mistral, tvrtku koja postoji manje od godinu dana, odražava optimističan pogled industrije na potencijal tvrtki za umjetnu inteligenciju. Mistral se specijalizira za otvoreni softver za chatbotove i druge alate generativne umjetne inteligencije, pozicionirajući se kao ekonomičnija i učinkovitija opcija u usporedbi s američkim konkurentima. Osnovan od strane bivših znanstvenika iz DeepMinda iz Alphabet-a i Meta-e., Mistral je prethodno osigurao ulaganje od 113 milijuna dolara u svom početnom krugu financiranja sredimom ove godine, što predstavlja značajan uspjeh za jedan europski AI startup.

Osnovan 2023. godine od strane Arthura Menscha (CEO), Guillauma Lamplea i Timotheea Lacroixa, Mistral se specijalizira za razvoj velikih jezičnih modela i različitih tehnologija umjetne inteligencije. Ime tvrtke, koje potječe od sjevernog zimskog vjetra, odražava njezine ambicije da postane značajan igrač u području umjetne inteligencije.

Arthur Mensch, 30-godišnji CEO Mistrala i bivši znanstvenik iz DeepMinda, rekao je da je misija tvrtke "izgraditi sljedeću generaciju AI sustava sposobnih za rješavanje stvarnih problema". Dodao je da će se novi kapital koristiti za proširenje tima, ubrzanje istraživanja i razvoja te uspostavu novih ureda diljem Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram