Zatvori
Charlie Munger
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
29/11/2023

Preminuo Charlie Munger - glasoviti američki ulagač i desna ruka Warrena Buffetta

Potpredsjednik Berkshire Hathawaya, investicijski guru Charlie Munger, koji je svojom inspiracijom oblikovao put uspjeha ovog ulagačkog konglomerata prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta, preminuo je u utorak u 99. godini života.

Warren Buffett, osnivač i izvršni direktor Berkshirea, izrazio je svoju tugu u priopćenju: "Berkshire Hathaway ne bi mogao biti izgrađen do sadašnjeg statusa bez Charliejeve inspiracije, mudrosti i sudjelovanja."

Munger, koji je bio ključni član Berkshire Hathawaya, odvjetnik za nekretnine, predsjednik i izdavač Daily Journal Corp., član odbora Costco-a, filantrop i arhitekt, preminuo je u kalifornijskoj bolnici, ostavljajući iza sebe naslijeđe koje će se biti zapamćeno

Svojom raznovrsnom karijerom, Munger je pokazao da je više od financijskog stručnjaka. Osim što je bio ključan za uspjeh Berkshire Hathawaya, Munger je bio i predsjednik i izvršni direktor Wesco Financiala, te je odigrao ključnu ulogu u strategijama koje su oblikovale današnju američku ulagačku scenu.

Početkom 2023. godine, njegovo je bogatstvo procijenjeno na 2,3 milijarde dolara, što svjedoči o njegovoj izuzetnoj financijskoj inteligenciji. Iako je Mungerovo bogatstvo bilo značajno, bilo je znatno manje od Buffettovog nesagledivog bogatstva, procijenjenog na više od 100 milijardi dolara.

Jedan od ključnih trenutaka u Mungerovoj karijeri bio je 1972. kada je uvjerio Buffetta da potpiše preuzimanje tvrtke See's Candies za 25 milijuna dolara. Ova promjena u investicijskoj strategiji pokazala se ključnom, ostvarivši više od 2 milijarde dolara prodaje za Berkshire.

Kroz svoj dugogodišnji rad, Munger je promovirao evoluciju investicijskih strategija, usmjeravajući Berkshire prema fokusiranju na kvalitetnije, ali precijenjene tvrtke. Njegova ostavština živjet će kroz investicijske principe koje je utkao u same temelje Berkshire Hathawaya.

Uz duboko poštovanje prema ovom velikom investicijskom strategu, svijet se oprašta od Charlieja Mungera, čije će ideje i mudrosti nastaviti oblikovati financijski svijet sutrašnjice.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram