Zatvori
TikTok aplikacija
Foto: Nik / Unsplash
PoslovniPuls
21/11/2023

Zuckerberg može početi paničariti: ByteDance po prihodima "puše za vrat" Meta-i

ByteDance, matična kompanija globalno popularne društvene mreže TikTok, ponosno objavljuje nevjerojatan uspjeh ostvaren u drugom kvartalu 2023. godine, s rekordnim rastom prihoda od impresivnih 29 milijardi dolara. Ova zapanjujuća brojka označava nevjerojatan porast od 40% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, postavljajući ByteDance među tri najveće tehnološke kompanije u Kini, odmah iza divova poput Tencenta i Alibabe.

Posebno impresivno je to što je rast ByteDance-a u navedenom razdoblju znatno nadmašio konkurenciju, za usporedbu - Tencent bilježi rast od 11%, a Alibaba od 14%. Dodatno zanimljivo je to da je ByteDance na globalnom tržištu ostvario prihode u iznosu od iznimnih 54 milijarde dolara u prvoj polovici godine, približavajući se američkom divu Meti (Facebook, Instagram, WhatsApp) koji je u istom vremenskom razdoblju zabilježio prihod od 60,6 milijardi dolara.

Svjedoci smo strmoglavog uspona ByteDance-a, a ključni čimbenik ovog nevjerojatnog uspjeha leži u izuzetnoj viralnoj popularnosti TikToka. Njegov algoritam postigao je popularnost koja nadmašuje bilo koju drugu društvenu mrežu današnjice. No, umjesto da se oslanja isključivo na uspjeh TikToka, ByteDance je proaktivno diverzificirao izvore prihoda. Kompanija je proširila svoje poslovanje na područja e-trgovine, oglašavanja, dostave hrane, hotelskih rezervacija itd. Sve ovo je integrirano pod brendom Douyin, koji dominira uglavnom na kineskom tržištu i trenutno okuplja oko 600 milijuna korisnika.

Unatoč ovom nevjerojatnom rastu, ByteDance se suočava s nizom izazova na globalnom tržištu već nekoliko godina. U Sjedinjenim Američkim Državama, mnoge državne institucije zabranile su TikTok na uređajima svojih zaposlenika, dok ista sudbina odnedavno zahvaća i europsko tržište.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram