Zatvori
Volvo
Foto: Michel Grolet / Unsplash
PoslovniPuls
21/11/2023

Evo što stoji iza Volvovog potonuća na burzi

Dionice Volvo Carsa su doživjele značajan pad od čak 25 posto nakon što je matična kompanija Zhejiang Geely Holding Group započela prodaju oko 100 miliona dionica ovog švedskog proizvođača automobila.

Na Stockholmskoj burzi, dionice Volva su završile dnevno trgovanje s padom od 11 posto, a nakon što su prethodno bilježile pad od čak 14 posto tijekom dana, dosegnuvši rekordno nizak nivo, prema podacima Reutersa. Ukupan pad vrijednosti dionica do danas iznosi gotovo 25 posto.

Geely je u priopćenju izjavio kako će pustiti dodatne dionice Volva, što je u skladu s njihovom dugoročnom strategijom. Ovaj korak je planiran s ciljem povećanja likvidnosti Volva i pružanja "više mogućnosti za stvaranje održive dugoročne vrijednosti za institucionalne i maloprodajne investitore".

Unatoč prodaji, Geely će i dalje zadržati većinski udio od 78,7 posto dionica Volva, kako je navedeno u priopćenju iz kompanije. Ranije je posjedovao oko 82 posto udjela. Prodaja dionica izvršena je uz značajan popust, a ukupan iznos prodaje iznosio je oko 350 miliona dolara.

Volvo Cars, švedski proizvođač automobila, dugi niz godina bio je dio švedske konglomerata AB Volvo, poznate po proizvodnji kamiona i građevinske opreme. Međutim, situacija se promijenila 2010. godine kada je kineska automobilska grupa Zhejiang Geely Holding Group preuzela Volvo Cars od AB Volvo u transakciji vrijednoj oko 1,8 milijardi dolara. Ova akvizicija označila je prvi put da je kineska tvrtka postala vlasnikom poznatog europskog brenda automobila.

Geely je tada izrazio svoje dugoročne planove za Volvo Cars, uključujući ulaganja u istraživanje i razvoj, proširenje proizvodnje i globalno tržišno širenje. Ovo partnerstvo omogućilo je Volvo Carsu da zadrži svoju autonomiju u operativnom smislu, ali uz podršku i kapital kineskih ulagača.

Od tada, Volvo Cars je nastavio razvijati inovativne modele automobila, posebno naglašavajući sigurnost, ekologiju i tehnološke inovacije. Modeli poput XC90 i XC60 postali su popularni na tržištima diljem svijeta.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram