Zatvori
Električni automobil
Foto: Geely
PoslovniPuls
15/11/2023

Kinezi sve više kupuju električne automobile

Iako je Kina okončala dugogodišnji program subvencioniranja električnih vozila, lokalne vlasti i dalje potiču rast industrije putem poreznih olakšica i drugih stimulansa. Ova strategija rezultirala je rastom prodaje električnih vozila od 29 posto u prvih devet mjeseci, čime je Kina potvrdila svoj status najvećeg svjetskog automobilskog tržišta.

Iako su subvencije ukinute, studeni i prosinac tradicionalno su snažni mjeseci za kinesko tržište vozila, a analitičari iz Rho Motiona predviđaju još jednu uspješnu godinu za prodaju električnih vozila u 2023. godini.

Uprkos globalnim izazovima, Kina nastavlja prednjačiti u prodaji električnih vozila. Studija istraživačke tvrtke ističe kako su listopadske brojke pokazale da je potražnja za električnim vozilima u Kini i dalje snažna, unatoč ukidanju subvencija. Neki stručnjaci vjeruju kako će Kina uspješno održati ovaj pozitivan trend zbog poticajnih mjera koje nude lokalne vlasti.

S druge strane, situacija na europskom tržištu je nešto složenija. Unatoč porastu prodaje od 26 posto, Njemačka je doživjela smanjenje potražnje nakon ukidanja subvencija u rujnu. Kompanije poput Tesle, Mercedes Benza i Volkswagena suočavaju se s izazovima visokih kamatnih stopa i općenito prigušenog tržišta. Analitičari tvrde kako subvencije igraju ključnu ulogu na njemačkom tržištu, budući da se gotovo dvije trećine registriranih vozila koriste u komercijalne svrhe.

Za usporedbu, sjevernoameričko tržište doživljava pravi procvat, s rastom prodaje električnih vozila od impresivnih 78 posto ove godine. Prema procjenama Rho Motiona, i 2023. bit će iznimno snažna godina za to tržište. Dok tradicionalni proizvođači usvajaju manje ambiciozne planove za povećanje proizvodnje, Tesla zadržava dominantnu poziciju, iako i oni bilježe pad od oko 50 posto u trećem kvartalu ove godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram