Zatvori
Crveni Porsche
Foto: Dillon Kydd / unsplash
PoslovniPuls
14/11/2023

Loše prognoze za njemačku autoindustriju: Porsche bilježi pad dobiti

Nakon prvih devet mjeseci 2023., Porsche SE, koji je većinski vlasnik Volkswagena, suočio se s padom dobiti u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Njemački proizvođač luksuznih automobila, član DAX indeksa, objavio je u ponedjeljak u Stuttgartu da je dobit nakon oporezivanja iznosila 3,8 milijardi eura (4,1 milijardu dolara), što predstavlja smanjenje u odnosu na 4,8 milijardi eura zabilježenih godinu dana ranije.

Ovaj pad dobiti povezan je s performansama osnovnih udjela u Volkswagen AG i proizvođaču sportskih automobila Porsche AG, što ukazuje na kompleksne dinamike unutar šireg portfelja tvrtke. Unatoč ovim izazovima, Porsche SE zadržao je svoju prognozu da će konsolidirana zarada nakon poreza za cijelu financijsku godinu biti između 4,5 i 6,5 milijardi eura. Međutim, očekuje se kako će zarada biti u donjoj polovici tog raspona.

Pored financijskih performansi, neto dug tvrtke poboljšao se te je, prema izvješću tvrtke, iznosio 5,8 milijardi eura krajem rujna. Očekuje se daljnje poboljšanje do kraja godine, s prognozom da će se kretati između 5,6 i 6,1 milijardi eura.

Treba napomenuti kako je Porsche SE igrao ključnu ulogu u strateškim potezima obitelji Porsche i Piëch, omogućujući im stjecanje 25% plus jedne dionice redovnih dionica proizvođača sportskih automobila prilikom izlaska Porsche AG na burzu prošle godine.

Važno je napomenuti da je Porsche SE osigurao financijsku podršku za akviziciju Porsche AG, pri čemu je 10,1 milijardu eura kupoprodajne cijene financirano sa 7,1 milijardu eura dužničkog kapitala. Preostali iznos isplaćen je putem posebne dividende koju je Volkswagen Grupa podijelila dioničarima, čime je stvorena složena financijska konstrukcija koja odražava jednako složenu dinamiku suradnje unutar Volkswagen Grupe i njezinih pridruženih tvrtki.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram