Zatvori
Foto: PRESS
PoslovniPuls
30/10/2023

Predstavljen prvi otvoreni investicijski novčani fond u Hrvatskoj

InterCapital Asset Management (ICAM), vodeće neovisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, predstavio je svoj novi fond – InterCapital Euro Money Market UCTIS ETF, navodi se u priopćenju.

Riječ je o prvom otvorenom investicijskom novčanom fondu u Hrvatskoj, trenutno jednom od najsigurnijih i najisplativijih investicijskih proizvoda na tržištu te pravoj alternativi oročenim depozitima ili držanju novca na računima.

U okruženju gdje tradicionalne banke nude izrazito niske kamatne stope na depozite, InterCapital Asset Management izlazi na tržište s rješenjem s očekivanim neto prinosom od 3,65%* godišnje. Očekivani prinos se temelji na prinosu vrijednosnih papira u koje fond ulaže na 30.10.2023. Redovna upravljačka naknada od 0,15% ovaj fond stavlja u klasu najkonkurentnijih europskih fondova, a kako bi dodatno potaknuli interes ulagatelja, upravljačka naknada se do kraja 2023. neće naplaćivati.

"Naš Money Market ETF predstavlja prekretnicu u regionalnom financijskom sektoru. Prvi je takav fond u Hrvatskoj i drugi u Europi, a nudi jedinstvenu priliku za konzervativno i fleksibilno ulaganje”, istaknuo je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa.

ICAM-ov novčani fond investiran je u kratkoročne vrijednosnice najkvalitetnijih izdavatelja iz eurozone, koji redom uživaju visok kreditni rejting. Kupnjom udjela fonda ulagatelj je izložen kreditnom riziku europskih država čiji je prosječni kreditni rejting AA+, odnosno veći od rejtinga Republike Hrvatske.

„Naš ETF fond, iako ima ciljani prinos značajno viši od dostupnih alternativa i kamatnih stopa u bankama, nije oročenje. Smatram da je najveća prednost to što investitori imaju slobodu i fleksibilnost pristupiti svojim sredstvima kad god to žele, bez komplikacija. Također, ako je ulagatelj investiran u fond dulje od dvije godine, izuzet je od oporezivanja”, dodao je Niko Maričić, upravitelj InterCapital Euro Money Market ETF-a.

Izlistan na Zagrebačkoj burzi, ovaj ETF nudi transparentnost i dostupnost za širok spektar investitora, a planirano proširenje na Ljubljansku burzu će to samo povećati.

„Izuzetna nam je čast što Zagrebačka burza ima priliku podržati ovu inicijativu i omogućiti investitorima da na domaćem tržištu imaju priliku ulagati u najbrže rastuću vrstu investicijskih fondova. Posebno nam je drago što je riječ o jednom od prvih takvih novčanih ETF-ova u Europi i što nakon tri dionička ETF-a, ovime imamo mogućnost ponuditi opciju za ulaganje i konzervativnijim investitorima. Nakon uspjeha državne obveznice iz ožujka ove godine, svakako očekujemo veliki interes investitora“, poručila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Početkom 2024. godine investitori u novi fond dobit će dodatnu mogućnost investiranja u ETF – kroz ICAM-ovu roboadvisory aplikaciju Genius.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram