Zatvori
Kolica trgovina
Foto: Markus Spiske / Unsplash
PoslovniPuls
05/10/2023

Maloprodaja u kolovozu ostvarila rast od 3 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, u skladu s poboljšanjem potrošačkog optimizma i ekonomskog sentimenta u maloprodaji, trgovina na malo unatoč blagom mjesečnom smanjenju od 0,1% zabilježila je u kolovozu realan rast prometa od 3%, prema kalendarski prilagođenim podacima, u usporedbi s kolovozom 2022, prenose RBA analitičari.

Na nastavak solidne potražnje upućivali su i podaci Porezne uprave o fiskalizaciji, gdje je zabilježen nastavak rasta vrijednosti izdanih računa. Osim i dalje razmjerno visokim rastom cijena, snažne dvoznamenkaste godišnje stope rasta vrijednosti fiskalnih računa podržane su zasigurno i turističkom potrošnjom. Trgovina je zasigurno podržana solidnom turističkom sezonom te rastom plaća i zaposlenosti.

U promatranom mjesecu promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 2,3%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao je za 0,3% u odnosu na kolovoz 2022. godine.

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za realnih 0,9%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) zabilježio rast za 0,3%.

Prema izvornim indeksima nominalan promet veći je za 12,1% u odnosu na kolovoz 2022., a najsnažniji rast zabilježen je u trgovačkoj struci Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s porastom prometa od 46,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,2%. S rastom od 12,7% godišnje i udjelom u ukupnom prometu od 40,2%, trgovačka struka Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama imala je najveći utjecaj na ukupan indeks (5,1%). Rast prometa na godišnjoj i mjesečnoj razini zabilježen je u deset trgovačkih struka, a u samo jednoj trgovačkoj struci zabilježen je pad (ostala trgovina na malo izvan prodavaonica).

Promatrano kumulativno, u razdoblju od siječnja do kolovoza, prosječna realna stopa rasta iznosila je 2,1% (kalendarski prilagođeni podaci).

"Kao ograničavajući čimbenik potrošnje zasigurno se može izdvojiti i dalje povišeni inflatorni pritisci te kontinuirana ekonomska neizvjesnost uslijed čega dolazi i do odgode potrošnje na pojedina (trajna) dobra. Navedeno će se i u nastavku godine odražavati na trendove u maloprodaji", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram